Инж. Илия Гърков: Само девет души от персонала на „Дънди“ в Крумовград не са местни На 23 август откриват официално златната мина "Ада тепе"

Кметът на община Крумовград Себихан Мехмед и изпълнителният директор на минната компания д-р инж. Илия Гърков

На 23 август предстои официалното откриване на рудник „Ада тепе“ на находище „Хан Крум“ край Крумовград. Златодобивната компания „Дънди Прешъс Металс“ изгради от нула първия за последните 40 години в България нов рудник, както и всички съпътстващи съоръжения. Как обаче „Ада тепе“ попада в полезрението на канадската компания „Дънди Прешъс Металс“ и защо тя решава да инвестира в България? В началото на дейността в Крумовград фирмата се сблъсква със страховете на местните хора, но намира правилната формула на взаимоотношение с тях.

„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ прави и редица промени в първоначалния проект и така се стига до откриването на златната мина „Ада тепе“. В момента тя работи с най-модерното, най-иновативното оборудване и технологии в света. Има запитване за посещение и споделяне на опит, както от български фирми, така и от компании от балкански страни, от други европейски държави, а и от Америка и Австралия.

Ето какво споделя инженер Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“ и изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“, в интервю пред Валентина Иванова от Радио Кърджали.

„Основната причина канадската компания „Дънди Прешъс Металс“ да дойде в България е Ада тепе, като едновременно с това придоби и другото дружество в Челопеч. В началото се сблъскахме със страховете на хората, породени от незнание и неразбиране. Минната индустрия е по-специална и е нормално хората да не я разбират. Притеснението, че за местните хора няма да има работа, не се оправда, защото сключихме споразумение с общинското ръководство да постигнем минимум 90 процента от работещите да бъдат от района. В момента от 234 човека, наети във фирмата, само 9 не са местни и аз съм в това число.

В някои области мога да кажа, че имаме най-модерното, най-иновативното оборудване и технологии в света. Имаме запитване за посещение и споделяне на нашия опит, както от български фирми, така и от компании от балкански страни, други европейски държави, а и от Америка и Австралия.

Как виждам фирмата след 15 години? Виждам я като продължаваща да работи в добри взаимоотношения с местната общност, с мотивиран персонал и хората, които работят и взаимодействат с нас, да продължават да искат да работят и взаимодействат с нашата компания.“ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache