Младежи от 5 държави в обучение по водно спасяване и първа помощ Заниманията бяха в голям плувен комплекс в Минерални бани, обучаваха се по гребане с каяци на язовир "Кърджали"

Младежи от 5 държави се включиха в обучение по водноспасителен минимум и оказване на първа долекарска помощ. 33-мата участниците са на възраст от 8-ми до 12-ти клас от Украйна, Сърбия, Русия, Северна Македония и България (Хасково).
Заниманията в голям плувен комплекс в Минерални бани ръководеше водният спасител Недялко Атанасов, който е и представител на Българския червен кръст и на Дружеството на водните спасители. Той демонстрира пред младежите как се оказва помощ на неумеещ да плува човек, използвайки различни техники – извеждане с въже, с пръчка, жива верига. Разясни им опасностите при къпане и плуване, показа им и техниките при оказване на първа помощ за спасяване живота на удавник, който вече е изваден на брега на водоема.

Проектът започна на 15 август и ще приключи на 28 август. В програмата са предвидени различни инициативи.  Младежите вече преминаха. По-късно се преместиха в палатков лагер край Широка поляна, до устието на язовир „Студен клад обучение по гребане с каяци на язовир „Кърджали“- „Енчец“, където младежите изминаха с каяци целия водоем. Там те имаха възможност да вкусят и пържен шаран.

От там групата е транспортирана за палатков лагер край стамболовското село Долно Черковище. На следващия ден участваха във велосипеден велопреход до Маджарово с дистанция от 23 км. Ден по-късно са транспортирани на хижа „Аида“ и са участвали в туристически поход по пътеките на върха, където

групата е ръководена от инструктора по туризъм Стефан Аврамов.
През следващите дни са предвидени занимания на връх Шипка, където групата младежи ще участва във възстановка на боевете на връх Шипка, а след това ще посетят Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.” в Плевен и Лавров парк, като е включено посещение на исторически обекти, свързани с Освобождението на България. В последния ден е предвидена обиколка из София, откъдето чужденците ще отпътуват към домовете си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache