Световноизвестният режисьор Хафъз Гулиев поставя емблематично заглавие на кърджалийска сцена Пиесата по "Аршин Мал Алан“ от Узеир Хаджибеков е любовна комедия, разказана с много музика, песни и танци

Режисьор от световна величина поставя началото на есенно-зимния сезон в Кърджалийския театър. Хафъз Гулиев, главен режисьор на Азербайджанската държавна академична опера и балет започва работа със състав „Кадрие Лятифова“ към Театрално-музикален център – Кърджали (ТМЦ-Кърджали) по „Аршин Мал Алан“ от Узеир Хаджибеков. Пиесата е любовна комедия, разказана с много музика, песни и танци, като приключва с четири сватби и щастлив край.

„Неслучайно избрахме това заглавие, то е емблематично в репертоарния ни афиш. Идната година предстои отбелязването на 60-годишнината от създаването на нашия театър. „Аршин Мал Алан“ е играна в сезон 1963-1964 г. от кърджалийски актьори и ни е донесла една от най-престижните награди“, каза директорът на ТМЦ-Кърджали, Гълъб Бочуков. „Намерили сме, при това нелесно, възможно най-добрия режисьор за реализацията на това заглавие“, допълни той.

Хафъз Гулиев е поставял пиесата на много места, включително в Държавната опера в Анкара. Президентът Абдуллах Гюл, след като изгледал спектакъла, излязъл на сцената и лично поднесъл цвете на всеки един от актьорите, а по-късно разпоредил увеличение на заплатите им, разказа Хафъз Гулиев. Любовната комедия и в момента е в репертоара на Азербайджанската държавна академична опера и балет. Режисьорът идва с готов вариант и за нашия театър. „В творческия път на един актьор рядко се случва да работи с режисьор от такава величина, но когато се отдаде шанс, това оставя незабравими творчески мигове“, не скри възторга си директорът Гълъб Бочуков. „Изключително сме благодарни на Н. Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България, с чиято подкрепа и съдействие се осъществява гостуването на именития режисьор  Хафъз Гулиев на кърджалийска сцена“, каза Сабиха Местан, ръководител на състав „Кадрие Лятифова“ при ТМЦ-Кърджали.

Премиерата на спектакъла ще бъде на 18 март, идната година, във връзка с отбелязването на Деня „Невруз“ (Нов ден). С традиционния за Азербайджан празник се бележи пролетното равноденствие, новото начало, прераждането на природата. Очаква се на премиерата в Кърджали да пристигнат високопоставени гости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache