Уникален гроб с огромна делва откриха на Перперикон "До този момент няма описано подобно погребение от този период", твърди ръководителят на археологическите разкопки проф. Никола Овчаров

Уникален гроб, под който е поставен питос /делва/, разкриха археолози на Перперикон. Това стана при разкриването на
средновековен некропол от 10-12 век край най-големия раннохристиянски храм.

„До този момент няма описано подобно погребение от този период“, твърди ръководителят на археологическите разкопки проф. Никола Овчаров. Той допълни, че гробът е на 14-16-годишен младеж.

Все още не е ясно какво точно се съдържа в питоса. Той е с обем около 70 литра и е пълен с пръст. Твърде възможно е в глинения съд да са били поставени вещи на починалия.
Около 60 гроба разкриха през последната седмица археолозите на Перперикон. Находките са монети, кръстове, реликварии, обици, метални апликации.

Ненко СТАНЕВ

24 часа

3 коментара

  1. Иванов каза:

    Откъде Николай Овчаров стана професор? В сайта на НАИМ е доцент !!!

  2. Мира каза:

    Перперикон е бил място за жертвоприношения, сакрални ТРАКИЙСКИ ритуали, промиване на злато (евентуално), но не и раннохристиянски храм.

  3. Боян Болгар каза:

    Казва се ПЕРПЕРЕК, стига сте повтаряли като изтрещели папагали измислена от луд гръцка дума! И селището се казва Перперек, абсолютно нищо общо няма историята му с гръцката, тя е чисто наша, ТРАКИЙСКА дума!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache