10 млн. лева са предвидените средства за подготовка и провеждане на местните избори Срокът за регистрация на партиите и коалициите е от 2 до 11 септември

Членовете на Централната избирателна комисия одобриха план-сметката за подготовката и произвеждането на изборите. Те ще струват на бюджета общо 70,7 млн. лв., като 10 млн. лв. от тези средства са преведени по бюджета на ЦИК за организационно-техническа подготовка.

350 000 лв. от тях ще бъдат за възнаграждения на всички заети по трудови и граждански договори, а 8 950 000 лв. ще струва отпечатването на бюлетините и обработката на данните.

600 000 лв. са отделени за разяснителна кампания за начина на гласуване , а други 100 000 за обучение на членовете на избирателните комисии.

От 2 септември ЦИК започва да приема документи за участие в предстоящите избори за общински съветници и кметове.

Партиите и коалициите, които желаят да се включат в местния вот на 27 октомври,  могат да се регистрират всеки ден от 09.00 до 17.00 часа в сградата на Народното събрание (пл. „Княз Александър I”) , а крайният срок за това е 11 септември.

Със свое решение ЦИК вече назначи всичките 265 общински избирателни комисии.

Това ще бъде първата предизборна кампания, за провеждането на която политическите сили ще могат да получават финансова помощ от юридически лица и еднолични търговци, съгласно новите правила, приети с последните промени в Закона за политическите партии.

От ЦИК припомнят също, че на предстоящите наесен избори действа правилото за уседналостта. Съгласното него, както избирателите, така кандидатите трябва да са живели с постоянен или настоящ адрес в съответното населено място за период не по-малък от 6 месеца преди датата на изборите.

Източник: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache