256 пожара са горели в областта от началото на годината до края на август Водеща причина е човешката небрежност при боравене с огън, произшествията  са се увеличили с 33 процента

От началото на годината до края на август на територията на областта са регистрирани 683 излизания на Пожарната, от които 612 са по повод на произшествия. В сравнение с миналата година излизанията са били 526, а  произшествията – 461. Тази година е налице нарастване на броя на произшествията с 33 процента. Това го отдаваме основно на климата – високи температури и силно засушаване.

Област Кърджали не бе подмината от ураганни ветрове и градушки, каза  директорът на Регионалната дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Сергей Заимов на пресконференция по повод Седмицата на пожарна безопасност. Традиционно тя е около 14 септември. Провежда се за 114 поредна година. Всичко е започнало с решение на Министерския съвет от 1905 г., с което 14 септември е обявен за професионален празник на пожарникарите в България. На тази дата същата година се е състоял първия пожарникарски събор.

От произшествията в областта пожарите са 256, като от тях с материални загуби са 78. Пожарникарите са участвали в 356 спасителни дейности, като 330 от тях са техническа помощ.

За периода има трима загинали – един при пожар и двама удавени. Пострадали са и десет души, като  сред тях са и двама служители от Пожарна безопасност, уточни комисар Сергей Заимов.

По думите му водеща причина за пожарите е небрежността при боравене с открит огън – около 50 процента,  а 21 процента са вследствие от неправилно ползване на отоплителни уреди.

Щетите от пожарите се измерват с изгорели около 1500 кв. метра покривна конструкция, над 200 бали сено, 16 леки автомобила, 2 декара гори  и около 226 дка горска постеля и сухи треви.

Все още температурите са високи, засушаването е налице. 60 процента от пожарите възникват в почивните дни, защото хората тогава излизат по палатки покрай язовири и реки и палят огън. Апелът ми към всички е да се пали огън само на определените и обозначените места, никога да оставяме огъня без наблюдение, при тръгване задължително да се погаси, казва директорът на Регионалната дирекция по „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Валери КОВАЧЕВ

Снимка: Денис ДЕЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache