Къде ще отидат рекордните 70,7 млн. лева за местните избори през 2019 г. Най-голямата разлика идва от сериозното увеличение на парите за членове на избирателните комисии

Защо местните избори на 27 октомври ще са най-скъпите провеждани досега? Как ще се разпределят 70,7-те милиона лева и какво налага увеличението с 20 млн. на разходите спрямо местния вот през 2015 г., когато с него се провеждаше и национален референдум?

OFFNews се обърна с тези въпроси към основните институции, които са ангажирани с вота. Според одобрената от Министерския съвет на 28 август план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането на първи и втори тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2019 г. те са: Министерският съвет (МС); Централната избирателна комисия (ЦИК) и Министерството на вътрешните работи (МВР). Освен тях средства се разпределят и към: министерствата на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), правосъдието (МП) и образованието (МОН); Сметната палата; Националната служба за охрана и БНР, БНТ и БТА, както и Съветът за електронни медии (СЕМ).

Министерски съвет

Увеличение спрямо 2015 г. има по няколко пера, като най-същественото е за възнаграждения на членовете на ОИК и СИК, съобразно приети решения на ЦИК, отразяващи съответната необходимост, с цел гарантиране на изборния процес – отговарят от правителствената пресслужба на запитването ни.

Оттам допълват, че увеличение има и по отношение логистичното осигуряване, като близо 95% от заявените разходи от общинските администрации са удовлетворени.

Необходимостта от повече пари за по-високи възнаграждения на членовете на избирателните комисии изтъква и финансовият министър Владислав Горанов при представянето на проекта за гласуване от колегите му в правителството на заседанието на МС от края на август.

„Средствата, които се предлага да се одобрят, са в размер на 70,7 милиона лева – казва Горанов при представянето на въпросната точка 12 от дневния ред. – С тях ще се финансират дейности по организационно-техническата подготовка и провеждането на изборите, които включват подготовката и отпечатването на избирателни списъци, закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, отпечатване на бюлетини, логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет, възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии, компютърна обработка на данните, гласуването и издаването на бюлетини с резултатите от изборите.

Спрямо предходни избори сме завишили възнагражденията на членовете на секционните и на общинските избирателни комисии с оглед кадровото обезпечаване на избирателните органи, тъй като трудно се намират достатъчно ангажирани хора в изборния процес, става въпрос за временната изборна администрация, комисиите.

Мисля че, такова е и становището на ЦИК, че с този немалък ресурс, въпреки че всички знаем, че местните избори са най-скъпи, като избори, ще успеем да гарантираме нормалното протичане на изборния процес.

След изложението на Горанов, без коментари от премиера или други министри, Постановление 210 е прието.

След визираните от министър Горанов увеличения председателите на СИК ще могат получат общо до 160 лв. за I тур, а за II – до 115, съгласно решение на ЦИК от 23 август.

За I тур председател получава 100 лева; зам.-председател/секретар – 90 лева; член – 80 лева. За участие в обучението на СИК от от ОИК се плащат допълнително по 10 лв. на участник. За получаването на бюлетините и другите изборни книжа и материали и за подреждане на помещението за гласуване се дават още по 15 лв. Членовете на комисиите, които представят протоколите и другите изборни книжа и материали в ОИК/в общинската администрация, ще получават допълнително: по 25 лв. – в общини с брой на секциите до 350; по 35 лв. – в общини с брой на секции от 351 до 1000 вкл.; по 50 лв. – в Столична община, където са над 1000.

За II тур на изборите за общински съветници и кметове се осигуряват по 65 лв за председател; 60 лв. за зам.-председател/секретар и 55 за член. За получаването на бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението за гласуване отново ще се плащат допълнително по 15 лв. на човек. Членовете на СИК/ПСИК, които представят протоколите и другите изборни книжа и материали в ОИК, съответно в общинската администрация, ще получават допълнително: по 25 лв. – в общини с брой на секциите до 350; по 35 лв. – в общини с брой на секции от 351 до 1000 вкл.; по 50 лв. – в Столична община, където са над 1000.

На местните избори през 2015 г. сумите за председател, зам.-председател/секретар и член на СИК бяха съответно 64, 58 и 48 лева. За предаване на книжата се даваха допълнително по 20 лева, тогава не се предвиждаше обучение. В секциите с машинно гласуване от СИК получаваха допълнително по 10 лв.

Месечните възнаграждения на членовете на общинските избирателни комисии (ОИК) и специалистите към тях за провеждането на местните избори през 2019 г. ще са:в общини с до 350 секции вкл. председател на ОИК – 1060 лева, зам.-председател/секретар – 1010 лева, член – 960 лв.; в общини с 351 до 1000 секции вкл.: председател – 1175 лева; зам.-председател/секретар – 1115 лева; член – 1060 лева. В Столична община, където секциите са над 1000, възнагражденията са: председател – 1400 лева; зам.-председател/секретар – 1330 лева; член – 1270 лева. (Членовете на ОИК получават месечно възнаграждение от 6 септември до 7 дни вкл. след обявяване на резултатите от изборите за първи или втори тур.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache