Къде ще отидат рекордните 70,7 млн. лева за местните избори през 2019 г. Най-голямата разлика идва от сериозното увеличение на парите за членове на избирателните комисии

Защо местните избори на 27 октомври ще са най-скъпите провеждани досега? Как ще се разпределят 70,7-те милиона лева и какво налага увеличението с 20 млн. на разходите спрямо местния вот през 2015 г., когато с него се провеждаше и национален референдум?

OFFNews се обърна с тези въпроси към основните институции, които са ангажирани с вота. Според одобрената от Министерския съвет на 28 август план-сметка за разходите по подготовката и произвеждането на първи и втори тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2019 г. те са: Министерският съвет (МС); Централната избирателна комисия (ЦИК) и Министерството на вътрешните работи (МВР). Освен тях средства се разпределят и към: министерствата на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), правосъдието (МП) и образованието (МОН); Сметната палата; Националната служба за охрана и БНР, БНТ и БТА, както и Съветът за електронни медии (СЕМ).

Министерски съвет

Увеличение спрямо 2015 г. има по няколко пера, като най-същественото е за възнаграждения на членовете на ОИК и СИК, съобразно приети решения на ЦИК, отразяващи съответната необходимост, с цел гарантиране на изборния процес – отговарят от правителствената пресслужба на запитването ни.

Оттам допълват, че увеличение има и по отношение логистичното осигуряване, като близо 95% от заявените разходи от общинските администрации са удовлетворени.

Необходимостта от повече пари за по-високи възнаграждения на членовете на избирателните комисии изтъква и финансовият министър Владислав Горанов при представянето на проекта за гласуване от колегите му в правителството на заседанието на МС от края на август.

„Средствата, които се предлага да се одобрят, са в размер на 70,7 милиона лева – казва Горанов при представянето на въпросната точка 12 от дневния ред. – С тях ще се финансират дейности по организационно-техническата подготовка и провеждането на изборите, които включват подготовката и отпечатването на избирателни списъци, закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, отпечатване на бюлетини, логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет, възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии, компютърна обработка на данните, гласуването и издаването на бюлетини с резултатите от изборите.

Спрямо предходни избори сме завишили възнагражденията на членовете на секционните и на общинските избирателни комисии с оглед кадровото обезпечаване на избирателните органи, тъй като трудно се намират достатъчно ангажирани хора в изборния процес, става въпрос за временната изборна администрация, комисиите.

Мисля че, такова е и становището на ЦИК, че с този немалък ресурс, въпреки че всички знаем, че местните избори са най-скъпи, като избори, ще успеем да гарантираме нормалното протичане на изборния процес.

След изложението на Горанов, без коментари от премиера или други министри, Постановление 210 е прието.

След визираните от министър Горанов увеличения председателите на СИК ще могат получат общо до 160 лв. за I тур, а за II – до 115, съгласно решение на ЦИК от 23 август.

За I тур председател получава 100 лева; зам.-председател/секретар – 90 лева; член – 80 лева. За участие в обучението на СИК от от ОИК се плащат допълнително по 10 лв. на участник. За получаването на бюлетините и другите изборни книжа и материали и за подреждане на помещението за гласуване се дават още по 15 лв. Членовете на комисиите, които представят протоколите и другите изборни книжа и материали в ОИК/в общинската администрация, ще получават допълнително: по 25 лв. – в общини с брой на секциите до 350; по 35 лв. – в общини с брой на секции от 351 до 1000 вкл.; по 50 лв. – в Столична община, където са над 1000.

За II тур на изборите за общински съветници и кметове се осигуряват по 65 лв за председател; 60 лв. за зам.-председател/секретар и 55 за член. За получаването на бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението за гласуване отново ще се плащат допълнително по 15 лв. на човек. Членовете на СИК/ПСИК, които представят протоколите и другите изборни книжа и материали в ОИК, съответно в общинската администрация, ще получават допълнително: по 25 лв. – в общини с брой на секциите до 350; по 35 лв. – в общини с брой на секции от 351 до 1000 вкл.; по 50 лв. – в Столична община, където са над 1000.

На местните избори през 2015 г. сумите за председател, зам.-председател/секретар и член на СИК бяха съответно 64, 58 и 48 лева. За предаване на книжата се даваха допълнително по 20 лева, тогава не се предвиждаше обучение. В секциите с машинно гласуване от СИК получаваха допълнително по 10 лв.

Месечните възнаграждения на членовете на общинските избирателни комисии (ОИК) и специалистите към тях за провеждането на местните избори през 2019 г. ще са:в общини с до 350 секции вкл. председател на ОИК – 1060 лева, зам.-председател/секретар – 1010 лева, член – 960 лв.; в общини с 351 до 1000 секции вкл.: председател – 1175 лева; зам.-председател/секретар – 1115 лева; член – 1060 лева. В Столична община, където секциите са над 1000, възнагражденията са: председател – 1400 лева; зам.-председател/секретар – 1330 лева; член – 1270 лева. (Членовете на ОИК получават месечно възнаграждение от 6 септември до 7 дни вкл. след обявяване на резултатите от изборите за първи или втори тур.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, попълнете полето. *

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache