Кърджали възстановява контактите си с Владикавказ /Орджоникидзе/ Зам.-кметът Тунджай Шюкрю участва във Фестивала „Седмица на Северен Кавказ в България“

Проведени са първите разговори за възстановяване на контактите между общините Кърджали и Владикавказ /от 1932 до 1944 г., както и от 1954 до 1990 г., градът носи името Орджоникидзе/, столицата на руската Република Северна Осетия – Алания. Това съобщи зам.-кметът на община Кърджали Тунджай Шюкрю, който участва в част от проявите на провеждащия се в момента Фестивал „Седмица на Северен Кавказ в България“.

Община Кърджали получи официална покана за участие в седмицата от  страна на руската  Република Северна Осетия – Алания, с чиято столица градът ни е побратимен, каза Шюкрю. Той допълни, че срещите и разговорите в първите два дни на форума са били изключително интересни и ползотворни.  В разговор с Мадина Ходова – зам.-председател на Общинския съвет на Владикавказ, е договорено да бъдат направени стъпки за възстановяване на отношенията между двете побратимени общини в сферите на образованието, културата и туризма.

По време на откриването и деловата част на фестивала зам.-кметът на община Кърджали Тунджай Шюкрю поднесе и поздравителен адрес до всички участници от името на кмета на общината инж. Хасан Азис.

Домакин на фестивала „Седмица на Северен Кавказ в България“ е Бургас, а до 16 септември  част от проявите ще се провеждат и в градовете Варна и Несебър. Делова и художествена програма и рекламни презентации са акцентите във фестивала. На форума се представят всички седем републики на този много важен за Русия регион – Кавказ, с неговите природни богатства. Идеята е фестивалът „Седмица на Северен Кавказ в България“ да се превърне в ежегодно събитие и Бургас да бъде представен като туристическа дестинация по време на следващото му издание. 

Комбайнери от Северна Осетия помагат на българските си колеги в жътвата в Кърджалийско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache