22 инцидента с газови бутилки в областта за осем месеца, двама са пострадали Периодично трябва да се преглежда състоянието им, най-вече на маркучите, които често се напукват, и на вентилите

Валентин Карев

22 произшествия са възникнали в област Кърджали от газови бутилки. В два от тях има пострадали хора. Монтажът на бутилките за газ пропан бутан се извършва от оторизирани специалисти. Периодично трябва да се преглежда състоянието им, най-вече на маркучите, които често се напукват, и на вентилите. Уредите не трябва да бъдат в помещения, в които няма естествена вентилация, в никакъв в затворени помещения и бани, предупреди директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Сергей Заимов.

Пропан бутанът е по-тежък от въздуха и като изтича, се наслоява в ниските части на помещението. Ако се усети миризма от чесън, бързо трябва да се проветри мястото. Не бива да се пуска осветлението и да се пали цигара, допълни комисар Заимов.

Газовите бутилки се контролират от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Пожарната контролира дали на бензиностанции се пълнят такива съдове. Изрично е забранено на газостанциите, където се зареждат автомобили, да се пълнят бутилки. Бутилките трябва да са пълни с пропан бутан 80 процента от обема им. Ние осъществяваме контрол дали се пълнят бутилки  на нерегламентирани места, каза старши инспектор Валентин Карев, началник на сектор в  Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache