Преди 4 години „Нов живот” писа: „Кандидат-кметовете за Кърджали: Всеки за себе си и всички срещу ДПС“ Дебатите за най-интересните градове започнаха от вчера в предаването „Тази сутрин” на bTV с Кърджали

В битката за кмет на община Кърджали влизат представителите на 5 политически сили. ДПС излъчи Хасан Азис, който ще се бори за четвърти мандат. ГЕРБ хвърля в битката областния управител на област Кърджали Илия Илиев. Реформаторският блок също има кандидат – Радослав Милев. БСП и АБВ също се явяват със собствени кандидатури. Партията на Михаил Миков излъчи – Георги Кючуков, а тази на Георги Първанов – директора на Регионалния исторически музей Даниела Коджаманова.

Очаквания с интерес първи публичен дебат на петимата кандидати за кметове на Кърджали се състоя по формулата: Всички срещу един, но не единни. Илия Илиев от ГЕРБ, Георги Кючуков от БСП, Радослав Милев от Реформаторския блок и Даниела Коджаманова от АБВ оспориха направеното от досегашния кмет Хасан Азис за последните три мандата и поискаха радикална промяна в работата на общината или т. нар. Бял кораб. В отговор  Хасан Азис посочи, че корабът плува уверено към четвърти успешен мандат.Управлението не е отрицание, а надграждане, каза в заключителните си думи той.

Не липсваха и взаимни нападки, като например за тайни договорки с ДПС на местно ниво. От БСП упрекнаха останалите, че не са подкрепили подписката за референдум за отделянето на Кърджали в самостоятелна община. Георги Кючуков обвини ГЕРБ, че на последната сесия на местния парламент в съучастие с ДПС са отхвърлили изслушване на шефа на „В и К” за новата цена на водата след изграждането на т. нар. Воден цикъл на Кърджали. Радослав Милев пък посочи, че социалисти и депесари цял мандат са гласували в синхрон в Общинския съвет.

Остър спор се разгоря между Хасан Азис и Илия Илиев за клип на ГЕРБ, в който са показани инфраструктурни проекти в града. Кметът обяви, че е присвоен неговият и на екипа му труд по европрограми. Той атакува Илия Илиев, че като губернатор не е вкарал околовръстния път на Кърджали за финансиране в новия програмен период на ЕС. Илиев контрира, че проектът се доработва и ще получи финансова подкрепа.

Централна бе и темата за финансовия дълг на община Кърджали от 15 милиона лева. Хасан Азис посочи, че въпреки задълженията изплаща навреме заплати и поддържа социалните дейности.

Граждани поискаха справяне с проблема с бездомните кучета, уличното осветление и санирането на жилищата.

Водещият занимава дълго време кърджалийци с темата за бежанците и скандален клип с българска народна песен. Темите останаха встрани от интереса на хората.

На въпрос дали би агитирал на майчиния си език, кметът Хасан Азис бе категоричен, че би агитирал на език, който ще е разбираем за хората.

Петимата кандидати за кметове на Кърджалри бяха единни само в отговора на въпроса дали градът би приел бежанци, ако на централно ниво има решение тук да има бежански лагер. Според петимата на бежанците трябва да се помогне, защото не бягат от добро. Коджаманова напомни, че Кърджали е град на бежанци.

Клипът от откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих, на който народната песен „Кой уши байряка” звучи на български и на турски, Азис определи като провокация. НЖ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache