Преди 4 години „Нов живот” писа: Кърджали с европейска награда за Пазара на производителите Проектът е сред 8-те най-добри за насърчаване на предприемачеството в Европа Церемонията по награждаването се проведе в Люксембург

 

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис  получи европейска награда за насърчаване на предприемачеството за проекта на общината „Пазар на производителите”.  Този проект е сред 8-те най-добри проекти за предприемачество в Европа. Церемонията по награждаването се проведе в Люксембург миналата седмица.

Отличието на кърджалийския кмет връчи Томас Вобен, председател на Комитета на регионите. На церемонията присъстваха и  представители на  Министерството на икономиката, на Европейската комисия в София, на Българска стопанска камара. Кърджали е единствената община от България, допусната за участие във втория тур на европейските награди.

Наградата на Кърджали е в трета категория – „Подобряване на бизнес средата”. В тази категория са наградени проекти от 8 държави – България, Хърватска, Финландия, Гърция, Малта, Словакия, Швеция и Англия. Наградите се дават  за новаторски политики на национално, регионално или местно ниво, които насърчават създаването и развитието на предприятия, опростяване на законодателните и административните процедури за бизнеса в полза на малките и средни предприятия. Кърджали е единствената община от България, която спечели националната награда и беше допусната за участие във втория кръг на европейските награди.

Инициативата за наградите за предприемачество  е на Европейската комисия. Подборът се осъществява на два етапа. Кандидатурите за европейски награди се разглеждат едва след като преминат първия кръг, който е на национално равнище. През юли т. г. беше награждаването на победителите в националния кръг в България. Проектът на община Кърджали спечели надпреварата за иновации в предприемачеството като се конкурира с проекти от цялата страна. Той бе оценяван по европейски критерии за иновации при малки и средни предприятия от жури, включващо представители на Министерството на икономиката и Представителството на Европейската комисия в България. Националната награда на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис  тогава връчи заместник-министърът на икономиката Любен Петров, който му пожела успешно представяне в европейския кръг на инициативата.

Във втория етап на конкурса за европейските награди участваха 159 проекта от 33 държави, които се състезаваха за призове в осем категории. Участници бяха национални, регионални и местни публични институции и публично-частни партньорства от всички държави-членки на ЕС, Исландия, Норвегия, Сърбия и Турция.  Журито се състоеше от седем членове, всеки от които е избран от Европейската комисия. НЖ

1 отговор

  1. Стоян каза:

    За кой ли път се убеждавам , че лидерите на Европейския съюз са ненормални включително и нашия кмет . По наше ВРЕМЕ палатките / силажи / на панаирите бяха по спретнати от навеса наречен Пазар на производителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache