Хасан Азис, Шинаси Сюлейман, Себихан Мехмед и Неджми Али минаха успешно през ситото на Доган Изненадващо от надпреварата отпадат ардинският кмет Ресми Мурад и кметът на Момчилград инж. Сунай Хасан

Кметовете на Кържали инж. Хасан Азис, на Крумовград – Себихан Мехмед, на Кирково – Шинаси Сюлейман и на Черноочене – Айдън Осман минаха успешно през ситото на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и продължават в кметската надпревара и тази година.

За своя първи мандат в местната власт ще се бори Неджми Али, доскорошен евродепутат, сега избран от Доган за кандидат-кмет на Джебел.

Изненадващо от надпреварата отпадат ардинският кмет Ресми Мурад и кметът на Момчилград инж. Сунай Хасан.

За Ардино Доган е посочил областния лидер на ДПС Изет Шабан, за Момчилград – бившата учителка Илкнур Кязим, сега ръководител на местното Бюро по труда

Това е резултатът от изпита на кандидатите за кметове в 7-те общини от Кърджалийския регион, които се явиха лично пред почетния председател на партията, представиха своите концепции за управление и получиха неговите безпощадни оценки.

Те бяха сред общо 56-те мераклии за кметското кресло, които застанаха пред лидера на партията си.

Изненадващо най-много претенденти за кмет бяха от община Момчилград – 16 души се конкурираха за стола на сегашния градоначалник инж. Сунай Хасан, който не можа да покрие в пълнота изискванията на Доган. Според Доган толкова много мераклии за кмет означавало, че има проблем както в партийната организация, така и в управата на града. И решил да предложи нестандартно решение – да посочи дама, която да обедини избирателите и да тушира противоречията.

Дузина бяха мераклиите за кметския стол в Ардино – 12 души оспорваха властта на Ресми Мурад, който също отпадна, 8 бяха от Кърджали.

Това пресяване става в присъствието на всички кандидати и е традиция за ДПС. Това е своеобразна лаборатория по политика, казва д-р Доган, за когото личния контакт с претендентите за власт е особено важен.

Повече от седмица ще продължи тежкият изпит, докато пред погледа на Доган минат всички кандидати на партията от цялата страна за предстоящите местни избори.

Презентацията на Кърджалийската група в петък продължи близо 12 часа – започна в 12 на обяд и завърши малко преди полунощ. Понякога изпитът само от един регион продължава няколко дни, казват от партията.

Единствената досега жена кметица в ДПС – енергичната Себихан Мехмед ще се бори за доверието на жителите на Крумовград за пети пореден мандат. Тя бе и единствената кандидатура на партията в града.

Втората дама – бъдеща кметица в ДПС, вероятно ще е на Момчилград – Илкнур Кязим.

Рекордьор по доверие на гражданите в ДПС е кметът на Черноочене Айдън Осман, избиран досега с над 80% подкрепа – той ще търси любовта на своите избиратели за шести пореден път.

Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман два пъти получил одобрителните оценки на Доган и веднага след изпита замина  за Празника на чушката в града.

Любопитно е, че Доган пуска в тежка битка за Джебел доскорошния евродепутат от групата на АЛДЕ Неджми Али, който трябва да се пребори там с влиянието на настоящия кмет Бахри Юмер, единственият от партия ДОСТ на отцепника Лютви Местан. Вероятно Юмер ще се състезава за пореден 7-и мандат.

Тежка ще бъде и битката на Хасан Азис в Кърджали, срещу когото ГЕРБ изправят областният управител Никола Чанев и зад когото стои председателят на парламента Цвета Караянчева.

Източник: Епицентър

1 отговор

  1. Минаващ каза:

    7 от 7, без съмнение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache