Първи звънец призова 160 първолачета в училището за шампиони „Петко Рачов Славейков“ 1700 ученици влязоха в напълно обновените и обзаведени с нови мебели класни стаи

Първият училищен звънец удари и за възпитаниците на училището за шампиони – СУ „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали. Изцяло обновената, реновирана и обзаведена с нови мебели сграда приютява 1700 ученици през новата 2019/2020 г. Най-развълнувани от всички бяха 160-те първолачета, които за пръв път прекрачиха училищния праг. Всички те, заедно със своите преподаватели и родители участваха в тържеството по случай Първия учебен ден, което се проведе в училищния двор.

Официални гости на празника бяха: инж. Хасан Азис – кмет на община Кърджали, Демитра Мирянова – началник отдел в РУО, г-н Бонев, ръководител на фирмата, осъществила ремонта на училището. На сцената сред гостите бяха и капитанът на волейболен клуб „Арда“ Невен Нешев и футболистът от ПФК „Арда“, бразилецът Лукас Уйлям, които със своето присъствие изпратиха на всички силно спортно послание за борбен дух и постоянство в преследване на поставените цели

Празникът започна с думите, които изрече при гостуването си в школото преди месеци президентът на България Румен Радев „Това не е обикновено българско училище! Това е храм на българската просвета, на българския дух и на знанията.“.

Учебната година бе официално открита от директора на училището Милко Багдасаров, който издаде първата си забранителна заповед: „Никога да не се използват за „Славейков“ думичките „хубаво училище“ или „много хубаво училище“! Точната формулировка е „най-хубавото училище“.

Приветствено слово произнесе инж. Хасан Азис. Той поздрави първокласниците с Първия учебен ден. „Скъпи ученици, днес отново се връщате в класните стаи, които ще станат ваш втори дом. Вървете смело и решително и не се отказвайте от мечтите си“, призова той всички ученици.

Бе прочетен Поздравителен адрес от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Ученици, учители и родители пожелаха бързо оздравяване на г-жа Караянчева след вчерашния пътен инцидент, който тя претърпя.

Музикален поздрав поднесоха възпитаниците на г-жа Мария Загорова. Своята първа изява на училищната сцена имаха и първокласниците Теди, Диляна, Иван и Пепи, които рецитираха стихчета. На празника по традиция дойде и приказен герой – Малкият принц от едноименната книга на Екзюпери. Той сподели своите мъдри слова с децата: „Нали знаете – най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите. Четете книги, пазете природата, бъдете добри и състрадателни, и помнете, че ако искате да видите пеперуди, трябва да изтърпите две-три гъсеници. Много по сложно е да съдиш себе си, отколкото да съдиш другите“.

След вълнуващия празник, учениците влязоха в класните стаи и заеха своите места по чиновете. Градоначалникът, придружен от директора на учебното заведение, мина през освежените и реновирани коридори и разгледа украсените класни стаи, кабинети и учебни помещения. Той гостува в учебния час на 1 „е“ клас с класен ръководител Илиян Митков и втори преподавател Леман Ахмедова, където бе посрещнат по стара българска традиция с хляб и сол. Инж. Азис пожела на всички малчугани от класа да бъдат здрави и много успешни. Всеки от първокласниците получи в дар Патриотичен буквар на Издателство „Вион“ с послание от директора Милко Багдасаров.

Така вълнуващо започна учебната година за славейковци, които през тази учебна година ще честват и 35-и рожден ден на своето любимо училище.

Божидара АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache