Първи винен фестивал Дионисос се проведе в Кирково Общината участва в трансграничен проект, в който водещ партньор е Катедра „Хранителни продукти” при Аграрния университет в Атина

Паралелно с Фестивала на чушката в събота в Кирково се проведе  и Винен фестивал „Дионисос”. Събитието, първо по рода си в общината, бе по проект „Разработване на идентичност на добива, почвите и местностите”, който се финансира от Програмата за сътрудничество INTERREG V-A “Гърция – България” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз за регионално развитие и националните бюджети на участващите страни.

Водещ партньор в проекта е Катедра „Хранителни науки” при „Аграрен университет – Атина”. Партньори са Институт по лозарство и винарство в Плевен, Факултет „Икономически и социални науки” при Пловдивския университет, Агенция за развитие в Кавала, Федерация за професионалните, занаятчийските и търговски асоциации на Еврос, Агенция за транснационално обучение и развитие в Гърция, община Кирково и Хасковска търговско-промишлена палата.

Основната цел на проекта е насърчаване на природното и културно наследство с цел развитие на винения туризъм, повишаване на привлекателността на региона и гарантиране запазването на местния ландшафт и биоразнообразието.

Сред фирмите, представили свои вина на фестивал, бяха винарските изби „Ария Сатра”, „Ямантиеви”, „Шато Коларово”, винарна „Тракийско вино”, производителят Димо Карабоюков и други.

Участие взеха представители на институциите и организациите, участващи в проекта, както и винарски изби. Имаше дегустация и оценяване на вина. Специалисти по лозарство и винопроизводство  говореха за тенденциите в развитието в лозарството и ползата от виното.

Кирковчани и гости имаха възможност да опитат от представените вина.

Валери  НЕДЯЛКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache