Божидара Ангелова-Леля Приказка, ще чете свои творби на малчугани от различни градове В екипа на инициативата „Приказки под лампите“ ще бъдат още Иво Сиромахов, Жени Лечева, Мая Бочева и Явор Цанев

Авторката на приказки, стихове, песни и драматургия за деца Божидара Ангелова, добре позната и като репортер на в. „Нов живот“, ще чете свои творби пред малчугани от различни градовете в страната.

Припомняме, че Божидара Ангелова е автор на детските книги „Огледалцето на Бог“ (2008г.) – приказки за добротата и човечността, „Приказка чудата за буквите и числата“ (2014 г.)- помагало за първолачета и романът за деца „Здравей, Книгария“, чиято първа част излезе от печат преди година. Набраните средства от последната си детска книга тя дари за благотворителност. В момента подготвя втората и третата част на „Здравей, Книгария“, които се надява скоро да бъдат в ръцете на малките читатели.

През следващата седмица тя ще гостува на децата в Белозем, Раковски и Свиленград като част от екипа на инициативата за насърчаване на детското четене „Приказки под лампите“. Организатор на проявите е Константин-Кирил Иванов, по-известен като Разказвачът на приказки. Той е собственик на специализирана книжарница за детска литература в Пловдив и инициатор на множество събития, провеждани на територията на цялата страна, при които среща автори, пишещи за деца, и техните малки читатели.

Лампите, под чиято светлина ще бъдат поднесени по най-вълшебен начин приказките на участващите в събитието автори, са изработка на майстора на уникални осветителни тела Николай Табаков от Дупница.

Красивите лампи на Николай Табаков

Инициативата „Приказки под лампите“ е уникална по рода си инициатива, която се провежда за втора поредна година. Първото ѝ издание бе в началото на декември 2018г. като част от програмата за коледно-новогодишните празници в Стария Пловдив и се състоя в Малката Базилика в Стария град. Тогава Божидара Ангелова, в обичайната си роля на Леля Приказка, прочете пред малчуганите своята „Приказка за най-четената приказка“.

Участието на Божидара Ангелова в първото издание на „Приказки под лампите“ през декември 2018 г.

Тази година рамо до рамо с нея гости на децата ще бъдат още Иво Сиромахов, Жени Лечева, Мая Бочева и Явор Цанев – все утвърдени имена на съвременни творци. Това своеобразно приказно турне ще продължи и в общините Марица, Перущица, Тополовград, Стара Загора, Пловдив, Кричим, Септември и много други.

За малчуганите и техните родители, остава удоволствието да се насладят на разнообразна и артистично поднесена палитра от приказки, театрална игра с куклени герои, песни, интерактивен екран и прочие занимания, докато удобно са поседнали с чаша топъл чай или какао в ръка под вълшебните лампи на майстор Табаков.

Организаторът Константин-Кирил Иванов (Разказвачът на приказки) и майсторът на лампите Николай Табаков минути преди да започне първото издание на инициативата

Предстоят преговори с общинското ръководство на Кърджали за реализиране на подобна проява през следващите месеци и в областния град.

1 отговор

  1. Фенка каза:

    Браво, Боби!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache