В Аврен се поклониха пред паметта на избитите от башибозука жени и деца Тук вчера празнуваха два празника – селищен и Национален женски тракийски събор - поклонение

Два традиционни празника отпразнуваха вчера в Аврен – селищен и Национален женски тракийски събор-поклонение. Тук се събраха стотици жители от района и потомци на тракийски бежанци от цялата страна.

Празничният ден започна с панихида пред паметника в центъра на селото, издигнат в памет на зверски избитите от башибозука в околностите на селото през 1913 г. 42 жени и деца, бежанци от село Манастир, Гюмюрджинско. Присъстващите сведоха чела и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите. В тяхна чест бяха поднесени много венци и цветя.

Организатори на възпоменателния събор са кметството в Аврен, община Крумовград, Съюза на тракийските дружества в България и Националния тракийски женски съюз. Гости на събитието бяха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов и съпредседателите на Националния тракийски женски съюз Иванка Мечева и Елена Мурджева.

Авренци, това са хората, които са били преди нас, носили дълбоко в сърцата си Аврен, да си спомним за тях и съграденото от тях. Нека направим каквато ни е по силите да съхраним и развием селото си, едно малко селце накрая на държавата, но в началото на сърцата и мечтите ни, каза при откриването на празника кметът на селото Милена Алекова.

Уважаеми авренци, искам да ви пожелая празниците във вашия живот да бъдат много повече от трудните делници, с които се сблъсквате. Нека във вашия живот да има надежда и здраве, оптимизъм и добри резултати.Това, което всички желаем е България да стане водеща и просперираща държава в Европейския съюз, да излезе от класациите на най-бедната и най-мизерната държава, изтъкна в приветствието си Красимир Премянов. Той се обърна с тракийската молба към всички на предстоящите избори да подкрепят тракийската кауза, която е част от националната патриотична кауза на България.

Потомците на тракийци, на местните родопчани са пръснати из цялата страна, но обичта към родния край ги събира тук всяка година. Аврен отново оживява, за да си припомни старата истина, че народ без памет е народ без корени, подчерта в обръщението си заместник-кметът на община Крумовград Абидин Хаджимехмед.

Слово от името на Националния тракийски женски съюз произнесе Елена Мурджева, член на централното ръководство на СТДБ и съпредседател на Тракийския женски съюз.

В празника се включиха и бивши граничари от цялата страна от Интернет форум „Граничарите на България”.

В събора се включиха много местни и гостуващи самодейни състави. Още от петък настроението поддържаше Виевската фолк група. Извиха се яки хора.

Текст и снимки:Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache