Започва доброволното умъртвяване на животни в Кърджалийско Срокът за доброволната евтаназия от собствениците на домашни прасета е около месец

Първично огнище на болестта Африканска чума по свинете е възникнало в Момчилград. Засегнат е животновъден обект тип „лично стопанство“, в което са отглеждани 10 прасета. Днес Областната епизоотична комисия се събра на заседание, за да набележи мерки за превенция и контрол. Председателства я Севда Камбурова в качеството си на и.д. областен управител. Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат Момчилград и селата Багрянка, Седлари, Соколино и Върхари и 10-километров периметър за наблюдение, която обхваща около 50 населени места в три общини – Кърджали, Момчилград и Джебел.

От ОД на БАБХ докладваха, че след установяване на огнището всички заразени прасета в Момчилград са евтаназирани. При ловните дружинки няма отстреляни диви свине, заловени в капани или намерени трупове. Откритият щам няма да окаже влияние върху дърводобива, заяви Севда Камбурова. От ОПУ дезинфекцират редовно местата за отдих и кошовете за смет, както и основните пътни артерии от РПМ. Екипите на РДГ претърсват горските масиви.

За момента няма краен срок за доброволната евтаназия, каза Камбурова. Периода ще варира от месец до месец и половина. При предварително преброяване животните са 210, като се очаква бройката им да е много по-голяма заради бременните свине майки. На собствениците на прасета няма да им бъде изплатено обезщетение, заключи Камбурова. Службите на БАБХ ще организират редовни клинични прегледи в личните стопанства с цел превенция на АЧС. Забранява се търговията и транспортирането на домашни свине.

Източник: БНР – Кърджали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache