Канал за нелегални мигранти от Гърция за България разкриха край Ивайловград Срещу българите, превозвали чужденците, са образувани три бързи производства по Наказателния кодекс, а срещу афганистанските граждани - 8 бързи производства

На 17 септември т.г., в района на местността Колибаря, граничен полицейски наряд от ГПУ в Ивайловград подава знак за спиране на движещи се по пътното платно три автомобила, които не се подчиняват на полицейското разпореждане. Веднага, заедно със служители на Районното управление в Ивайловград, са предприети заградителни и оперативни действия.

В резултат на бързата реакция, малко по-късно в района са установени колите – едната от които претърпяла пътно-транспортно произшествие, с петима български граждани – на възраст от 24 до 36 години.

В автомобилите са открити и 16 чужденци без документи за самоличност, представящи се за граждани на Афганистан. Всички те са задържани и са приведени в помещение за задържане на ГПУ в Ивайловград. В хода на продължилото разследване е установен и задържан организаторът на канала – 25- годишен афганистански гражданин, пребиваващ в София.

Извършени са процесуално-следствени действия на адреса, обитаван от него, където са задържани още двама незаконно пребиваващи афганистанци. За случая е уведомен дежурен прокурор от районната прокуратура в Ивайловград. Срещу българите, превозвали мигрантите, са образувани три бързи производства по чл.281, ал.2 от Наказателния кодекс, а срещу афганистанските граждани – 8 бързи производства по чл.279.

Според първоначалните данни става въпрос за организиран канал за превеждане на нелегални мигранти през границата на страната към страни от Западна Европа. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache