Огнище на Африканска чума пламна в Момчилград, пет от прасетата в изгорялата постройка преди дни са с положителен резултат Ще бъде извършено ново преброяване на свинете в личните дворове на територията на областта

Първично огнище на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) е възникнало в Момчилград. Засегнат е животновъден обект тип „лично стопанство“, в което са отглеждани 10 прасета. Става дума за изгорялата преди седмица частна ферма в Момчилград. Пет от прасетата, умъртвени при пожара, са дали положителна проба за АЧС.

Днес Областната епизоотична комисия се събра на заседание, за да набележи мерки за превенция и контрол. Председателства я Севда Камбурова в качеството си на и.д. областен управител. Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат Момчилград и селата Багрянка,Седлари, Соколино и Върхари, както и 10-километров периметър за наблюдение, която обхваща около 50 населени места в три общини – Кърджали, Момчилград и Джебел. Всички домашни прасета в Момчилград са евтаназирани след установяване на огнището, докладваха от ОД на БАБХ. При ловните дружинки няма отстреляни диви свине, заловени в капани или намерени трупове. От ОПУ дезинфекцират редовно местата за отдих и кошовете за смет, както и основните пътни артерии от РПМ. Екипите на РДГ претърсват горските масиви.

Епизоотичната комисия реши да бъде извършено ново преброяване на свинете в личните дворове на територията на област Кърджали. При предишното преброяване животните бяха 210. Забранява се търговията и транспортирането на домашни свине. Службите на БАБХ ще организират редовни клинични прегледи в личните стопанства с цел превенция на АЧС.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache