Четири щама грип ни атакуват Кога е най-подходящо за ваксина? На организма са нужни три седмици, за да развие имунитет

Сега е моментът за поставяне на противогрипна ваксина, през миналия сезон тя доказа ефективността си на 80%, заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той уточни, че след поставяне на ваксината за грип са нужни три седмици, за да може организмът да изгради имунитет.

„Ваксина за сезон 2019 – 2020 година вече е на пазара. В случай на установени първи симптоми може да помогнат и антигрипни лекарства“, посочи професорът.

По думите му тази година противогрипните щамове са четири. „Те са две групи. Срещу грип А това са два щама. „Бризбейн“. Това е бившият пандемичен или свински грип. Вторият щам е Канзас. Това е грипният вирус, който беше преди няколко години в страната ни. Грипният вирус от група Б е с други два ваксинални щама. Това е „Колорадо“ за единия и другият „Пукет“ щамът, по линията „Ямагата“ и „Виктория“, който преди години уплаши наша група учени“, обясни той.

Традиционно пикът на грипа настъпва в края на годината или първите месеци на следващата, така ще бъде и този сезон. Важно е обаче да се следи в кои градове ще бъдат първите случаи на заболели, тъй като често различни области на страната са с различен тип на грипния вирус, коментира Кантарджиев.

„В момента в Южна България има доста регистрирани случаи на аденовируси, които преминават за около седмица“, каза още професорът за Фокус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache