Какво ще включват матурите на десетокласниците? Изпитите от външното оценяване са на 9 и 11 юни 2020 г., включват материала от 8, 9 и 10-ти клас

За първи път през учебната 2019/2020 г. десетокласниците ще се явяват на Национално външно оценяване. Изпитите ще включват материала от 3 учебни години, пояснява Канал 3

Външното оценяване за 10 клас ще се проведе на 9 и 11 юни. Задължителните предмети, по които учениците ще държат изпит, са български език и литература и математика. Те ще включват материала от 8, 9 и 10 клас.

„Когато си говорим за външни оценявания се налага грешна представа за неща, които трябва да се назубрят, но се оценяват умения, които са от обща компетентности, те не са свързани с конкретен материал“, заяви пред Канал 3 Евгения Костадинова от дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ към МОН.

Изпитът ще продължи 90 минути. Ще включва отворени, затворени въпроси и създаване на текст по литература. По математика задачите ще са от изучавания материал през последните 3 години. Въпреки притеснението на родителите и децата от новите матури, учителите и експертите са категорични, че частни уроци не са нужни.

За първи път тази година при външното оценяване по чужд език ще бъде включен и устен изпит. С оценката учениците от обединените училища до 10 клас ще кандидатстват за втория гимназиален етап.

По желание десетокласниците могат да се явят и на матура по чужд език и дигитални компетентности, а това би било само в техен плюс заради ценното удостоверение, което могат да получат.

Повече по темата вижте във видеото:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache