Хубаво грозде тази година в Ивайловградско, но стопаните се оплакват от ниски цени Мерлото върви на цена от 60 стотинки, памидът - за 50 стотинки килограма

Един от хубавите региони за добив на грозде е Ивайловград, а в село Свирачи всички къщи имат от 2 до 30 декара лозе.

Реколтата е много добра, но изкупната цена е ниска, твърди кметицата на селото Тянка Пехливанова. Повечето семейства разчитат на лозета си като основен източник на доходи. Предимно се отглеждат двата сорта – мерло, което се изкупна на цена от 60 стотинки и памид за 50 стотинки килограма.

Цената е паднала с 10 стотинки и се купува предимно от прекупвачи. Миналата година в края на гроздобера цената е била 30 стотинки за килограм и заради липсата на търсене реколтата е останала по лозета.

Тази година заради хубавото време захарността на гроздето е 28 %. След добрата реколта и виното ще е в изобилие, допълни кметицата на село Свирачи.

1 отговор

  1. Икономист каза:

    Добра реколта и за това поздравления…За цената е нормално тя да е ниска. Конкурентноспособността спрямо гръцкото или италянското грозде изглежда ниска, въпреки че нашето грозде е по-качественото. Проблемът е в слабия маркетинг. Не може да се пласира грозде в каси от 80те на миналия век. Хора концепирайте малки касички, сложете им малко украсителна хартия, снимки от лозята, поздравителни картички от Ивайловградско като лозницата на България и т.н. Тогава може би ще продавате гроздето на по скъпа цена…разберете се с прекупвачите преди производството…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache