Омбудсманът: Първите три дни от болничните трябва да се плащат Oтказът от изплащането им би засегнало конституционните права на гражданите

„Oтказът от изплащане на първите три дни от болничните би засегнало конституционните права на гражданите“, това заяви пред БНТ омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева.

Според нея не трябва да се стига до там да не се плащат първите три дни от болничните.

Работниците и служителите плащат своите осигуровки, внасят ги в НОИ, а накрая се оказва, че тогава, когато са осигурени за различни социални рискове, те на практика не могат да получат обезщетението, което замества загубените работни дни„, обясни тя.

Ковачева подчерта, че не вижда по какъв начин неплащането на болничните ще ограничи издаването на фалшиви болнични. Тя допълни, че в първите дни от болничните по принцип има нужда от най-голяма подкрепа за болните.

„Когато има фалшиви болнични всички са ощетени – държавата, самите работещи и работодатели. За това трябва да се търси решение, но то не бива да е за сметка на правата на хората, които работят, защото те наистина заслужават да бъдат обезщетени“,изтъкна още тя.

1 отговор

  1. Здрава каза:

    Защо ли мисли като мен?! Имам 38 години стаж без ден болнични извън тези за раждане. къде ми са осигуровките, ще живея ли достатъчно да ги получа на мижави части , питам предложителите на безумието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache