Преди 57 години тогавашният кмет Петко Калчев пуска Детското влакче в парк „Простор“ От 1962 г. насам железницата е любимо място за забавления на поколения кърджалийски деца

Преди 57 години е пусната в действие първата детска железница в България – тази в град Кърджали. На 30 септември 1962 г. в парк Простор тогавашният кмет Петко Калчев и инж. Валентина Йочкова – проектант на съоръжението, режат лентата на Детска железница Пионер. 17 години тя е единствената по рода си детска железница в страната, но и до днес си остава детското влакче с най-дълга жп линия 1210 м. През годините тя се е превърнала в символ на Кърджали. С нея са израснали поколения кърджалийци. През своя над половин век живот, дековилката е била спирана и отново пускана в действие. Днес макар и остаряла, тя продължава да вози малки и големи.

4 коментара

 1. Наблюдател каза:

  Днес детското влакче се стопанисва от ОЧБ и срещу левчето за возене не се издава никакъв документ.

 2. Ннн каза:

  За какво ви е този документ

 3. Наблюдател-2 каза:

  Така е. За съжаление това изключително вълнуващо, не само за децата, съоръжение е доста запуснато и в майчините очи изглежда доста опасно. Да не говорим за ужаса, който сковава сърцата на възрастните пасажери-придружители, когато дойде завоя по трасето, а също когато чичкото-водач на влака, слезе от него, за да обърне стрелката и оставя тежкото возило, пълно с хлапета, да се движи само!!!

  • Анонимен каза:

   Това и аз като бях хлапе си беше така, никой не е претръпнал, нито пострадал, не търсете лошо в тази хубава атракция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache