Турция е най-щедрият донор на хуманитарна помощ Страната е похарчила 8,4 милиарда долара за това, сочи доклад на независима международна организация за развитие

Турция за втора поредна година е най-добрият донор на световна хуманитарна помощ. Това показва нов доклад, изготвен от независима международна организация за развитие, пише в.„Сабах“, цитиран от Дарик радио.  Страната само за миналата година е изразходвала 8,4 милиарда долара за това, констатира доклада за Глобална хуманитарна помощ на Инициативата за развитие – независима международна организация, която се фокусира върху ролята на данните за насърчаване на борбата с бедността и за устойчивото развитие.

28,9 милиарда долара от цялата международна хуманитарна помощ идват от Турция, показва докладът за 2018г. Помощта, предоставяна от други страни, включително от САЩ, е спаднала на годишна база.

Разходите за хуманитарна помощ на Турция са близо 1,1% от нейния БВП през миналата година. За сравнение, САЩ осигуряват 0,032% от своя БВП, Германия 0,074%, а Великобритания 0,077%.

Страната също така е домакин на най-голям брой бежанци, 4 милиона в света, според официалните данни. Броят на сирийските бежанци, живеещи в страната, е 3,66 милиона към септември.

В доклада се посочва, че Сирия е най-голям получател на хуманитарна помощ за шеста поредна година. Хуманитарна помощ, която е получила, възлиза на 2,35 милиарда долара. Йемен, Южен Судан, Ирак и Сомалия се нареждат на следващи места съответно с получени 1,9, 1,37, 1,25 и 1,01 милиарда долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache