Ученици от „Славейков“ ще бъдат обучавани за безопасно каране на велосипед на пътя Децата ще седнат в шофьорската кабина на камион, за да видят кои са "мъртвите точки"

На 4 октомври (петък) в СУ „Петко Рачов Славейков“ ще се проведе обучение по Глобалната образователна програма за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони “Виждам те. Виждаш ме”, която стартира у нас през април 2019 г.

Ученици от 4-и и 5-и класове на училището за шампиони ще узнаят кои са основните рискови ситуации между велосипедисти и камиони на пътя. Те ще получат също препоръки и практични съвети как да избягват „мъртвите точки“, в които шофьорите не ги виждат. Децата ще седнат и в шофьорската кабина на камион, за да се уверят лично къде са и къде не са видими в огледалата на водачите на превозни средства.

Присъстващите на обучението ще се запознаят и с актуалната статистика за ПТП с велосипедисти у нас от „Пътна полиция“ при ОДМВР – Кърджали

“Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Пилотният проект у нас стартира с участие на обучители-професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес. Той е подкрепен от Главна дирекция“Национална полиция”.

Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ през 2018 г. при тежки пътно транспортни произшествия са загинали 21 водачина велосипеди и са ранени 393. В сравнение с 2017 г. загиналите са с един по-малко, но ранените са се увеличили и са с 44 повече.

Кампанията ще продължи поетапно и в други градове на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache