Проф. Коста Костов: Крахът на здравеопазването ни е близо Не смятам, че сегашният министър Кирил Ананиев е убедителен в това, което прави

Опряхме до момент, в който всички трябва да се обединят за една промяна в системата на здравеопазването, защото крахът е близо. Това коментира в предаването „Тази събота” по бТВ националният консултант по пулмология проф. Коста Костов.

По думите му случващото се в момента с медицинските ни сестри е демагогия. Той е на мнение, че заслужават уважение, защото трудът им е тежък, а никога досега не са били оценени по достойнство.

Има едно прехвърляне на отговорност, даване на едни средства, които потъват в болниците без абсолютно никаква сигурност, че те ще постъпят при медицинските сестри. Не е ясно дали най-ощетените ще получат това, което очакват”, на мнение е проф. Костов.

„Лично аз не виждам воля и усилия за справяне с проблемите. Не виждам дори визия на сменящите се министри, която да даде на нашето съсловие път към излизане от тази криза. Смятам, че се тупа топката. Бързите смени на министри устройват системата”, смята проф. Коста Костов.

„Повечето от тези, които виждам на този пост, познават много добре проблемите ни, но никога не проявиха смелост да ги заявят”, допълни той, давайки пример с Илко Семерджиев, който по думите му познава системата в дълбочина.

„Не смятам, че сегашният министър Кирил Ананиев е убедителен в това, което прави. Не виждам заявяване на бъдеща стратегическа обосновка на промените, които той трябва и изисква да се направят в системата”, каза още проф. Костов.

Той е на мнение, че цялото съсловие е жертва на негативно отношение от страна на обществото, което е настройвано да мисли по този начин.

Проф. Коста Костов заяви, че ще се противопостави на опитите да се имитира промяна с въвеждането на застрахователни фондове.

„Монополът на Касата трябва да се запази, но заедно с това трябва да има доброволни осигурителни фондове, а не застрахователни”, смята той.

По думите му е време в парламента да се създаде специална комисия, извън здравната, която да се заеме с проблемите на българското здравеопазване и която да включва професионалисти, пациентски организации, представители на партиите и на синдикатите.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache