Споразумяха се! От 2020-та ще се увеличи бюджетът на Здравната каса Лекарският съюз настоява за по-малко обеми и по-високи цени

 

Бюджетът на Здравната каса за 2020-та ще бъде увеличен съобразно ръста на минималната и средната работна заплата за догодина. Това е договорено на среща на Българския лекарски съюз с ръководството на здравното министерство, информира БНТ. На срещата в здравното министерство е договорено средно увеличение на цените на клиничните пътеки най-малко с 15%.

Д-р Николай Бръзналов, зам.-председател на БЛС уточни, че Лекарският съюз настоява за по-малко обеми и по-високи цени. „Не една пътека да е 3 дни, а пациента да има нужда от болничен престой 5. Няма смисъл от това“, категоричен е д-р Бръзналов.Искането на Лекарския съюз ще бъде изпълнено.

Договорено е също, минимален процент от стойността на клиничните пътеки задължително да се заделя за заплати на лекари и медицински сестри. По думите на Д-р Николай Бръзналов доста от проблемите ще бъдат решени, затова Лекарският съюз няма участва в протеста, който КНСБ и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи организират в понеделник. Сдружението на общинските болници също няма да го подкрепи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache