Безплатно измерват кръвна захар по повод Световния ден за борба с диабета Образователната кампания „Открито за диабета" ще организира измервания в село Черноочене на 21 ноември

Безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин ще се провеждат в 19 населени места в цялата страна по повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември. Те са част от образователната кампания „Открито за диабета“, която се организира за осма поредна година от голяма фармацевтична компания. Целта е да се постигне превенция, ранна диагностика на захарен диабет тип 2 и правилен контрол на заболяването.

Над 430 000 българи живеят с тази диагноза като близо половината от тях не са диагностицирани.

Всеки втори пациент по диабет не постига препоръчителните нива на кръвната захар. Това от своя страна може да доведе до сериозни усложнения. Затова много важно е пациентите да не пропускат да изследват редовно нивото на кръвната захар и на гликирания хемоглобин, както и задължително да преминават през ежегодния безплатен преглед при ендокринолог, който Здравната каса осигурява.

По случай световния ден за борба с диабета до края на ноември ще бъдат организирани 23 измервания на кръвната захар и гликирания хемоглобин. От тях ще се възползват жителите на 19 населени места.

Прегледите са –  8 октомври в София (17 ДКЦ), 9 октомври в Гоце Делчев (МЦ „Гоце Делчев“), 10 октомври в София (МЦ „Владая“), 14 октомври в Кюстендил, 15 октомври в Нови Искър, 17 октомври в Стара Загора, 22 октомври в Пловдив (ДКЦ 2), 22 октомври в Плевен (ДКЦ 3), 29 октомври в София (24 ДКЦ), 31 октомври в Пловдив (МЦ „Аврора“), 6 ноември в с. Люляково (община Руен), 7 ноември в Троян (ДКЦ), 12 ноември в с. Овощник (община Казанлък), 14 ноември в Ботевград, 15 ноември в Кресна (МЦ „Кресна“), 19 ноември в с. Победа (област Ямбол), 20 ноември в Бургас, 21 ноември в с. Чероноочене, (област Кърджали) и на 26 ноември в с. Дълго поле (област Пловдив).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache