Проф. Чуков за удара в Сирия: Има пазарлък между Турция и САЩ кой да наследи тези чувствителни точки Според него ще има промяна в политическата карта в региона

„Американското решение за Сирия е много сложно. Тръмп вече за трети път обявява, че САЩ се оттеглят от Сирия и това винаги става след телефонен разговор с Ердоган, който е много добър дипломат. Големият въпрос е дали е имало споразумение между Турция и САЩ, едните да си отиват, а другите да заемат местата им. Дали Турция ще бъде оставена да прави каквото си иска. Започва един пазарлък – кой да наследи тези чувствителни точки“. Това коментира в студиото на Нова ТВ арабистът проф. Владимир Чуков по повод въздушния удар на югоизточната ни съседка в Сирия.

Арабистът е категоричен, че решението за оттеглянето на САЩ от операцията е някъде между президента Доналд Тръмп (Белия дом) и Пентагона.

Той е категоричен, че ще има промяна на политическата карта в региона. „Турция не желае да се създаде независима кюрдска държава. Ердоган смята да върне 2 милиона сирийски бежанци обратно в Сирия“, каза проф. Чуков.

По думите му след победата на опозицията на изборите в югоизточната ни съседка, темата за бежанците е станала основна в турския политически дневен ред.

„Най-вероятно през 2023 година опозицията ще атакува Ердоган заради сирийските бежанци. Затова той се опитва още от сега да й отнеме това преимущество. Сирийските бежанци започнаха да бягат от Турция, затова се получи този натиск върху европейските граници“, коментира още Чуков.

По думите на проф. Чуков няма как бежанците да не са опасни за България, но зависи от интензитета на бягството на тези хора от Турция. Много се вдигнаха парите, които се плащат те, за да влязат в Турция. Но представете си какво ще стане какво ще стане със старите бежанци и новите. Това е като една бомба, която всеки момент може да гръмне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache