Изложба „Планетата Рьорих” подредиха в Регионалната библиотека в Кърджали Използвани са и материали от в. „Нов живот” за гостуваща изложба на Нюйоркския музей „Н. Рьорих“ с 18 платна-репродукции на художника в Артгалерията през април 2008 г.

Нова изложба „Планетата Рьорих” подредиха в Читалня „Изкуство“ в Регионалната библиотека „Н. Й. Вапцаров“ в Кърджали. В нея са включени книги, албуми и репродукции. Използвани са също материали от в. „Нов живот” и в. „Арда” за гостуваща изложба на Нюйоркския музей „Н. Рьорих“ с 18 платна-репродукции на художника в Артгалерия – Кърджали през април 2008 г.

Имената на фамилия Рьорих – Николай Константинович, Елена Ивановна и техните синове – Юрий и Святослав, са вписани със златни букви в летописа на световната и руската култура. Всеки от тях е оставил неповторима диря в културното пространство на планетата.
“Силата на делото на Рьорих е в единството на всички негови части. Тази сила и единство може да бъде сравнена със съзвучието на инструментите в оркестъра. Тя е могъща като симфонията, която този оркестър изпълнява – и тази симфония е отзвук на хармонията и богатството на ритъма, с който диша и се развива животът върху планетата Рьорих”, пише Антон Дончев
За широката публика днес, и особено за младите поколения, художникът и писателят, археолог, общественик, философ и просветител Николай Рьорих не е достатъчно познат, въпреки че идеите и творчеството му са изключително актуални. Една от най-великите идеи на ХХ в. за мир на планетата чрез културата е въплътена от него в Пакта Рьорих – Първият международен договор за защита на културните ценности в мирно време и по време на война, подписан през 1935 г. в навечерието на Втората световна война в кабинета на президента Рузвелт. Пактът Рьорих изисква приоритетно и адекватно финансиране на културните, художествени, образователни и научни обекти и на техния персонал.

На Рьорих принадлежат забележителните слова: „Там, където е културата, там е и мирът. Там е и подвигът, там е и правилното решение на най-трудните социални проблеми. Културата е натрупване на най-висша Благодат, най-висша Красота, най-висше Знание. Човечеството ни най-малко не може да се гордее, че е направило достатъчно за разцвета на Културата“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache