Азис, Чанев и Багдасаров в предизборен дебат по бТВ Привърженици на тримата претенденти за кметския стол в Кърджали оформиха гласовити агитки пред паметника на Левски в центъра на града

Предизборният дебат за Кърджали по bTV събра агитките на тримата основни претенденти за кметския стол пред паметника на Левски в центъра на града. В мъгливата октомврийска сутрин водещият Антон Хекимян предостави възможност на  Хасан Азис от ДПС, Никола Чанев от ГЕРБ и Милко Багдасаров от БСП не само да представят своите платформи, но и да задават неудобни въпроси към опонентите си. Предоставена бе и възможност на граждани да отправят питания към кандидатите за кмет на общината.

Бъдете критични. Помнете кой какво е обещал днес. Предлагат ви същите решения, както преди 8 и 4 години, с обещания влизаме в 21 век. Ако не направим разумния избор, ще останат само обещания. Време е за промяна. Това заяви кандидатът за кмет от ПП ГЕРБ Никола Чанев по време на предизборния дебат за град Кърджали в ефира на БТВ.

„Постигнатото през последните години ни дава основанието да надграждаме. Залагаме на подобряването на жизнената среда в града. Ремонти и обзавеждане на последните три училища, които останаха, както и изграждането на младежки център в Кърджали“. Това обещава, ако бъде избран за кмет Хасан Азис от ДПС.

Азис добави, че фактът, че се явява на избори за пети пореден мандат показвал, че политиката му и действията му се подкрепят мощно. „Кърджали се превърна в бастион на стабилността и толерантността“. Той отрече да се приемат решение на тъмно.

Чанев призна, че Азис е изравнил всички кърджалийци. „Всички живеем еднакво зле. Всички ние страдаме от недалновидното управлението. Кметът, вместо да решава проблеми, ги създава. Живеем в тъмнина и порутени паркове и тротоари. 16 години страдаме от това“, обясни той.

Азис отговори, че никой не е поставил въпросът за тежките проблеми, които са били решени по време на неговото управление, което било показателно, че сериозните проблеми на града са решени. „Пречиствателната станция е нещо, което е направено и работи“, даде пример той.

Чанев атакува опонента си в думите, че кандидатът на ДПС използвал стара управленска програма за развитието на града, която не е изпълнена до сега.

„Докарахме и променихме икономическата структура на общината през последните години“, изтъкна Азис. „От тютюнопроизводството преминахме към автомобилопроизводство. Това е една голяма инвестиция за Кърджали“, обяви той.

„Една инвестиция за 16 години е повод за срам, а не за гордост“, репликира опонентът му от ГЕРБ. Той посочи, че един от големите проблеми на града е старото улично осветление.

Хасан Азис коментира, че през последните години са успели да осигурят средства за подмяна на осветлението. „Решаваме този въпрос, като инсталираме най-високотехнологичното осветление в страната“.

Чанев разясни, че тази подмяна е започнала преди броени дни. Той каза още, че Азис е строителният инженер с претенции за управленец, който не е сметнал нито един бюджет.

„Вие ще можете да карате колата си без да си включвате фаровете с новото осветление“, обърна се Хасан Азис към кандидата на ГЕРБ.

Хасан Азис отговори на горещите въпроси, че през следващите четири години ще се въведе зелена зона в града. Всеки един държавен служител сега ползва паркоместа.

През отоплителния сезон отделянето на фини прахови частици във въздуха над Кърджали се увеличава двойно спрямо останалите месеци. Причината – почти две-трети от домакинствата използват дърва или въглища. Почти три пъти по-малко пък са тези, които се топлят с електрически уреди. Така битовото отопление е сред най-големите източници на замърсяването. 43 дни жителите на Кърджали са дишали замърсен с фини прахови частици въздух през изминалата година. Измервателната станция на Министерството на околната среда отчита тенденция за намаляване на замърсяването от 2015 г., но градът все пак е над разрешеното от 35 дни. Преди десетилетие проблемът е бил още по-голям, защото опасното замърсяване се е усещало от сензорите почти два пъти по-често – в 100 дни на годината.

Анализът на местната власт пък сочи, че транспортът в града с под 50 000 души също е сред основните замърсители. Трафикът се е увеличил значително след отварянето на ГКПП “Маказа” на границата ни с Гърция, тъй като основният път към южната ни съседка и пунка преминава именно през населеното място. Друг голям фактор за замърсяването през зимните месеци в Кърджали са интензивните температурни инверсии.

„Не е нормално цената на едно паркомясто да е на цената на един апартамент“, подчерта Никола Чанев.

„След балотажа, кметът на Кърджали ще се казва Никола Чанев, с помощта на избирателите“, уверен е кандидатът на ГЕРБ.

Той попита опонента си от ДПС, как се е случило така, че 3 милиона лева изчезнаха от общинската хазна, а заместникът ви бе оставен да си тръгне по лични причини преди да стане клиент на прокуратурата. В отговор, Хасан Азис каза, че сумата не е била такава. Критични сме и всяко нещо, което не е в рамките на закона, сме действали по този начин“, увери Азис.

Кандидатът на ГЕРБ завърши с думите: „Ако искате Кърджали да бъде такъв, какъвто го помним всички – светъл и чист, да имаме нормални улици и площади, чисти паркове, закрит басейн и спортни площадки, дошло е времето за промяна. Да спрем разрухата в Кърджали“, призова Никола Чанев.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache