Африканската чума по свинете подмина Кърджали Дезифекцират кошовете и местата за отдих по републиканската пътна мрежа. Отрицателни са и всички изследвани проби от диви прасета

Изгорялата ферма в Момчилград е единственото локализирано огнище на африканска чума по свинете в Кърджалийско

Изгорялата ферма в Момчилград е единственото локализирано огнище на африканска чума по свинете в Кърджалийско, други случаи на зараза няма. Пробите, взети от двете стопанства в Кърджали, са отрицателни, а прасетата в петте ферми във „Върбалака“ са заклани доброволно, стана ясно на проведеното 13-то поред заседание на Областната епизоотична комисия, ръководено от заместник-областния управител Севда Камбурова. Отрицателни са и всички изследвани проби от диви свине.

От Областното пътно управление докладваха, че от началото на октомври се почистват и дезинфекцират с препарати основно кошовете и местата за отдих по пътя Хасково – Кърджали – Маказа, отсечката Кърджали – Мост – Манастир  и по пътя Кърджали – Ардино – Смолян. Обхождат се мостовите съоръжения за изхвърлени умрели животни.

От Регионалната дирекция на горите информираха, че вече има отстреляни 100 диви прасета в груповия лов, от които са взети проби за изследване. Според горските власти, ако ловът върви със същото темпо, популацията ще бъде ограничена до 3 животни на 10 000 дка. Със заповед на министъра на земеделието и храните е разпоредено да се оформят 3 подзони около потенциално инфектираните територии, като за всяка от тях ще има различен режим на контрол, претърсване, ловуване.

Актуализирана бе информацията за броя на свинете, отглеждани в обекти тип заден двор, и за терените, определени за загробване на умрели животни.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache