Напусна ни Панчо Панчев – Дядо Пънч Известният и обичан детски писател през 2007 г. стана третият пореден носител на Националната награда за детска литература “Петя Караколева”

След продължително боледуване почина Панчо Панчев, известен на децата като Дядо Пънч – драматург, сценарист на филми, поет, белетрист, публицист хуморист и автор на произведения за деца.

 

Роден е в София на 17.11.1933 г. Завършил е руска гимназия и театрознание. Бил е главен редактор на списание „Театър“ (1966 – 1969), а също и на сп. „Славейче“. Написал е десетки пиеси (между които най-играният в чужбина български драматургичен текст – „Приказка за калпаците”, комедия за малки и големи), както и десетки книги и книжки за деца.

С Кърджали го свързва  Националната награда за детска литература “Петя Караколева”, която той печели през 2007 г. Неговата великолепна творба “Ако искаш вярвай” спечели надпреварата с останалите 21 детски книги.
Много от неговите пиеси са поставяни от театрите във всички наши градове, а също от радиотеатъра и телевизионния театър. Игран е и в повече от сто чуждестранни театри – в Русия и бившите й републики, Германия, Полша, Чехия, Белгия, САЩ, Румъния, Монголия, Сърбия, Унгария, Финландия, Норвегия, Кипър и другаде.


Освен като драматург е известен и като писател, изкушаван от всички литературни жанрове. Издавал е книги с лирика, с басни, награждаван е за разказ, писал е хумор – епиграми и фейлетони, автор е сценарии за анимационни филми и т.н. Носител на Националната литературна награда на името на Гео Милев.

Особено голям дял от творчеството му заема посветеното на децата. Повечето от пиесите му са адресирани към малчуганите, а за тях е написал и много стихотворни гатанки, приказки, стихотворения, приспивалки (негова дума), дори роман – „Дневникът на слончето Моди”. Гостувал е стотици пъти в училища, детски градини и читалища, където е изнасял цели малки представления със свои стихотворения, с гатанки (в този жанр е абсолютен шампион) и с всякакви забавни изненади.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache