Работодателите в Кърджалийско затруднени при намиране на работници и служители а потребностите от работна сила в Кърджалийско. Това показва второто за годината анкетно проучване на потребностите от работна сила в областта

На заседание на Областната комисия по заетост, председателствана от заместник областния управител Севда Камбурова, днес бяха обобщени резултатите от второто за годината анкетно проучване на потребностите от работна сила в Кърджалийско.

Все още има фирми, които не ползват интернет и електронна поща, сочат резултатите от обследването. Много от работодателите, които развиват семеен бизнес, в това число и личните лекари, нямат намерение да назначават нов персонал или да обучават настоящия. Мнозина не проявяват интерес към анкетирането или директно отказват да участват в него. Други са преустановили дейността си или са през закриване. Съществуват и такива, при които само регистрацията им и адресът на управление са в област Кърджали, а дейността им е изнесена в други региони на страната.

По профил на работодателите: най-активно участие в анкетирането са взели работодателите от сектор Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство – 41,7%, следвани от сектор Държавно управление, образование, хуманно здравеопазване и социална работа – 19,1% и на трето място – от сектор Индустрия – 18,4%.

Най-голям брой от анкетираните считат, че най-важни за персонала са знанията и уменията на самоконтрол и дисциплина държат 93,4%, на работа под напрежение – 76,2%. Най-малко работодателите ценят у персонала практическите знания и умения за организиране и провеждане на обществени поръчки, подготовка на тръжна документация и участие в търгове – 11,5%.

Най-често работодателите считат, че компетентностите, които персоналът във фирмата е необходимо да притежава са: Общуването на роден език – 40,4%, следвани от Инициативност и предприемачество – 22,9% и на трето място Математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки –  12,2%. Най-рядко предпочитани компетентности в персонала са общуване на чужди езици – 0,0% и културна осъзнатост и творчество – 0,6%.

От 5 291 анкетирани работодатели от областта, в следващите 6 месеца нов персонал ще търсят едва 32,5% от тях. През следващите 12 месеца работодателите смятат да наемат специалисти с квалификация по следните професии: Шивач – 1 363, Шлосер – 504, Строител. Най-малко ще наемат Монтьор на транспортна техника и Организатор Интернет приложения – от 22 работодатели.

През следващите 12 месеца работодателите предвиждат да наемат специалисти с квалификация по следните професии, изискващи правоспособност и/или висше образование: Лекар – 332, Специалист здравни грижи – 178 и Медицинска сестра – 132. По-малка потребност има от Психолог и от ИКТ специалист – 22.

За потребността от кадри 64,3% от работодателите отговарят с „Да“ на въпроса: „Срещате ли затруднения при намиране на работна сила?“.

Най-големи затруднения работодателите намират при търсенето на шивачи, строители, шлосери, лаборанти, продавач-консултанти,  сервитьори и строител-монтажници.

След 3-5 години очакванията на работодателите са, че ще търсят и наемат специалисти с висше образование от направленията  информатика и компютърни науки, администрация и управление, машинно инженерство и архитектура, строителство и геодезия. По-малко търсени специалисти ще има в професионални направления туризъм и електротехника, електроника и автоматика .

При специалистите със средно образование дефицитни се очертават  професионалните направления: производство на текстил, облекло, обувки и кожи и строителство. По-малко търсени специалисти ще има от профилите електротехника и енергетика, хотелиерство и ресторантьорство.

4 коментара

 1. Анонимен каза:

  Neka si rabotqt sami!!!!!

 2. Set каза:

  Za bez pari nqma koy da im raboti

 3. Sefer каза:

  Davayite pari na horata

 4. Grajdanka каза:

  За минимална заплата да си работят сами : )))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache