Шинаси Сюлейман, кандидат за кмет на община Кирково от ДПС, пред „Нов живот”: Повярвайте ни, нещата ще се случат! Свършихме много, но не е достатъчно, продължаваме заедно напред

Шинаси Сюлейман е роден на 24 септември 1972 година. Завършил е специалност „Уредостроене”  в механотехникума в Кърджали, „Математика и физика” в Пловдивския университет и „Финанси” във  Великотърновския университет.  Работил е като учител, директор на училище и кмет в родното му село Шопци. От 2003 до 2015 г. е бил председател на Общинския съвет в Кирково. През 2015 г. е избран за кмет на община Кирково. Кандидат е за втори мандат от Движението за права и свободи. Женен, с едно дете.

– Господин Сюлейман, защо се кандидатирахте за втори мандат?

Винаги съм казвал на опоненти, приятели и колеги, седнали на кметския стол, че един кмет никога не трябва да идва с мисълта само за един мандат. Не заради клишето, че четири години не са достатъчни, за да се превърне в истински управник, а заради това, че за един мандат един кмет не може да развие потенциала си и да осъществи всичките си идеи, да изгради визията на общината такава, каквато иска да я види и изпълни всичките си цели от мандатната програма за управление. Аз се кандидатирах за втори мандат не за да докажа на хората, че съм единствения, идеалния управник, защото смятам няма такива, а за да им покажа в действие, че можеш да бъдеш добър управник и стопанин само ако имаш достатъчно опит, добър екип, който да стои зад теб и най-важното подкрепата и одобрението на хората. Така, че решението ми да се кандидатирам отново за кмет на община Кирково го взех след като си направих много добра равносметка за всички тези неща – какво планувах, какво успях и какво не успях да постигна, докъде мога да стигна. И ако трябва да подредя мотивите си за моето решение, бих ги подредил така:  Доверието и подкрепата на хората от нашата работа са най-силната мотивация да продължа напред по пътя, по който аз и екипът ми сме поели, а той е един –  да превърнем община Кирково в прекрасно място за живеене. Мисля, че спечелих това доверие и подкрепа с много труд, постоянство, доверие и уважение към всеки един човек и неговите проблеми. Никога не съм делял хората по какъвто и да е бил признак – политически, етнически и др. Моят кабинет всеки ден е широко отворен за всекиго, който има проблем – аз нямам приемен ден. Всеки, който е дошъл до общината, е бил изслушан. По друг повод бях казал и пак ще го повторя, че няма населено място или махала и едва ли има човек с проблеми и болка, до които не сме достигнали, аз като кмет на общината или чрез кметовете на населените места, чрез общинските ни съветници и целия административен апарат.

На второ място поставям резултатите от нашата работа през изминалите четири години, благодарение на които ние всъщност получихме това доверие и подкрепа. Като стъпихме на това, което е изградено, продължихме да го надграждаме, както и поставихме началото на много нови неща и идеи във всички сфери от обществения живот. Обещах много неща и поех много ангажименти в начало на мандата и съвсем отговорно мога да заявя, че по-голямата част от тях съм изпълнил, други изпълняваме и в момента, защото ние продължаваме да работим и във времето до изборите, а не го използваме като предизборна кампания. Късно е за един кандидат-кмет да прави предизборна кампания само месец преди изборите. Встъпвайки в длъжност като кмет аз вече работих за следващия мандат.

Възможностите на екипа ми за работа ми вдъхват увереност и спокойствие и това също ме мотивира при вземането на решението.

И в заключение на всичко това искам да кажа, че имам ясна визия за бъдещето на община Кирково, имам куража, силите и желанието да работя за това и не на последно място, смятам, че моделът на управление, който изградихме, е успешен и вървим всички, заедно, по правилния път.

– Сам ли взехте решението да се кандидатирате?

– Да, решението го взех сам, защото мисля, че всеки човек сам взима своите решения, без значение колко важни са те, но държа да отбележа, че понякога човек, взимайки важни решения в живота си, не се чувства достатъчно убеден и сигурен, че са правилни. Това мое решение го взех абсолютно спокоен и сигурен, че е правилно, защото го направих след като получих одобрението на хората, след като усетих тяхната искрена подкрепа. Лесно е човек да вземе такова решение, когато се чувства удовлетворен от своята работа и получи висока оценка за нея, веднъж от своите съграждани и втори път от партията, която представлявам – ДПС, в лицето на нейното централно ръководство. Когато хората са доволни и удовлетворени, когато усещаш  подкрепа, доверие, тогава се засилват и хъсът, и желанието да правиш и още, и още…, защото се чувстваш силен и уверен в действията и възможностите си.  Няма да крия, че понякога е имало и несъгласие и недоволство от управленските ми решения, получавал съм и безпочвени обвинения, но никога не съм си позволил да подмина и загърбя нечие мнение или искане, изправял съм се очи в очи с хората, без да изпитвам притеснение или неудобство, и в крайна сметка винаги съм успявал да намеря баланса, защото вярвам, че всеки проблем има решение, ако има диалог. Без да звучи самохвално, през всичките тези четири години аз не съм спрял да бъда сред хората и нито за миг не съм се откъсвал от техните проблеми и болки, не съм отказвал помощ дори и за най-малките битови проблеми, макар че според мен няма малки и големи проблеми. Ако един проблем за някого е малък, за друг той може да е жизненоважен. Усещал съм тяхната  близост, виждал съм доверието, виждал съм надеждата в очи им, което ме кара да се чувствам припознат като свой човек, като един от тях. А това чувство за един управленец е много важно, защото го кара да се чувства в мир със себе си. Без значение кой каква позиция заема, ние преди всичко сме хора. Ето, в такива случаи човек си казва – хората ми вярват, те разчитат на мен, очакват от мен, което означава, че имам достатъчно авторитет сред тях,  мога да се явя отново на избори. Не само аз, но и целият ми  екип бяхме в постоянно сътрудничество и връзка с хората и не жалихме нито време, нито усилия за решаването на всеки един техен проблем. Нямам никакви притеснения, че с огромно мнозинство Движението за права и свободи със своите представители, не само в мое лице като кандидат за общински кмет, ще спечели тези избори.

– С кои проекти, реализирани през мандата, се гордеете?

– Винаги съм казвал, че един кмет няма право да се хвали с проектите си и с успехите си, които е постигнал през мандата, защото нито един кмет не харчи собствени средства или парите на баща си. Неговата работата е да създава проекти и да ги изпълнява. Мисля, че не е уместно да се хваля с цифри и конкретни факти за постигнатото както в  инфраструктурата, така и в другите сфери. Пак ще повторя, постигнахме много неща през изминалите четири години и те са видими за всички жители на общината и гостите, които идват в Кирково. Една част със средства от общинския бюджет и друга с реализиране на проекти по национални и европейски програми, в сферата на инфраструктурата, спорта, културата, социалните дейности. Но ще спомена само за две неща, с които наистина се гордея, защото решихме  два големи и невралгични проблема, за които се говори от дълги години. Почти са завършени преките пътища Тихомир – Стрижба и Кирково – Орлица. Те ще свързват с община Кирково и пътя за Маказа не само тези населени места, но и община Крумовград. Очакваме  изключително сериозен трафик.

– Не Ви се говори много за това, което сте постигнали, кажете тогава какво не успяхте да свършите?

– С цялата си енергия, която не съм губил нито ден през тези четири години, смятам да продължа напред и нагоре. Имаме много идеи и подготвени проекти, които тепърва хората ще видят и оценят. Малко със закъснение, но това, което имахме като потенциал след отварянето на пътя за Маказа, го наваксахме. Вижте колко бързо и бурно се развива не само Кирково, но и периферията на Кирково, особено в сферата на туризма. Нашата община  е една от общините в региона и страната, която се слави с добри празници и фестивали. Те също са насочени към  развитието на туризма.  Не само ние, но и съседните общини след отварянето на Маказа трябваше набързо да направим добра реклама, да представим забележителностите и възможностите, които предлага  туристическият бизнес. В момента в Кирково се изграждат четири нови хотела.  Надявам се до началото на новия туристически сезон напролет да отворят врати. Преди няколко дена беше открит голям  хотел край село Кремен. Има и изключителен интерес на територията на общината за изграждане на хотелски комплекс от супермодерни дървени къщи. Спасението е в различните видове туризъм – планински, спа, културен, религиозен.

– Не са ли прекалено много очакванията Ви от туризма?

– Вниманието ни през следващите години ще бъде много сериозно насочено към развитие на туризма в община Кирково. Стратегическото място, на което се намира общината, близостта ни с Гърция и Бяло море, големият пътникопоток, който преминава през нашата община, особено през летните месеци, са все фактори, от които ние на 100 процента трябва да се възползваме и ще го направим. Не са празни предизборни обещания и тук вече имаме ясна визия и готовност за действие. А и един кмет няма право да обещава неща, които не са изпълними, не е достойно. Слушам някои кандидати за кметове какво говорят и обещават. Струва ми се, че понякога „не са в час“, както се казва,  или не познават статуквото и възможностите на региона. Ние от ДПС винаги сме поемали изпълними ангажименти, а не празни обещания. Не само през последния, но и през предишните мандати, когато сме управлявали общината, сме се борили за издигане на социалното положение на населението. Старали сме се за привличане на инвеститори за създаване на промишлени и преработвателни  предприятия.

– Лесно ли се управлява община, която разчита основно на държавни субсидии?

– Да бъдеш ръководител на община, която е обширна, силно разпокъсана и сто процента селска, е изключително трудно. От единия край до другия край на общината са близо 110 километра. Много е трудно да убедиш хората от едно населено място от единия край на общината какъв е приоритетът на населеното място в другия край, дори някои не знаят, че има такова населено място. Трябва да се намира баланс. Община Кирково е изкуствено обединена от три бивши селищни системи. Все още този манталитет на делене на райони продължава. И ние щем – не щем понякога се съобразяваме, особено при разпределението на бюджета. Хората това трудно го разбират. Очакванията в големите и централните села винаги са били по-големи.  Тази година изключително много инвестиции сме заложили за Бенковски. Там ще приключи дългоочакваното обновяване на улици и тротоари. Същото очакване имат и в Чорбаджийско, но това ще се случи през 2020 година.

– Предизборната кампания е в разгара си. Лоялно ли протича?

– Нямам никакво намерение да нападам и коментирам мои опоненти, колкото и да съм сигурен в успеха си, все пак ги призовавам да бъдат малко по-толерантни и внимателни, защото след 27-ми октомври нищо няма да се случи, идва 28-ми. Животът в Кирково ще продължава с по-високо и по-енергично темпо. Няма да споменавам неща, които се случват на територията на Кирково във връзка с воденето на кампаниите. Но мисля, че не е нормално държавни институции да се впрягат в предизборната кампания с цел печелене на гласове и дивиденти. Вярвам, че това няма да помогне. Избори се правят веднага след приключването на изборите, а не през последния един месец. Подготовката за кампанията върви през целия мандат. Аз и моят екип не сме идвали на работа с идеята ден да мине, друг да дойде. Полагахме и полагаме всякакви усилия, за да издигнем жизнения стандарт в Кирково. Смятам, че сме успели до някакво ниво, но не е достатъчно, няма спиране, продължаваме напред.

– Всеки ден сте на предизборни срещи. Какво искат хората от Вас?

– Обиколили сме и обикаляме всичките 73 населени места в общината. Заставаме пред хората без никакви предразсъдъци и без никакви притеснения, както сме го правили и всеки път, независимо дали 100, 90, 50 процента или по-малко ще гласуват за нас. Срещаме се абсолютно с всички. Всеки има право да задава въпроси, да поставя проблеми и изразява своите желания. На база на тези въпроси и предложения ние ще направим нашата визия и програма за развитие на общината през следващия мандат. Вярно е, събранията в някои села протичат доста бурно и емоционално. Това е нормалното и демократичното в Движението за права и свободи. Да можеш да се срещнеш с истинския проблем на гласоподавателя, той да може да го излее, да ти го каже право в очите. На тези събрания открито заявяваме може ли да се реши проблемът и кога. Винаги отиваме на срещите с гордо вдигнати глави, защото нямаме нищо, от което да се срамуваме и притесняваме. Погледнах в тетрадките, в които през последните четири години сме записвали поетите  ангажименти. Оказа се, че 95 процента от тях сме ги изпълнили. Но това не означава, че проблемите в селата са приключили, продължаваме да работим.

– Кои са тези проблеми?

– За съжаление, все още има неасфалтирана вътрешна улична мрежа в някои населени места. И колкото по-малко остава, „завистта“ между населените места става все по-голяма. Имаме и няколко междуселски пътища, които не са оправени, като пътя Чорбаджийско – Делвино и пътя за Кърчовско. Но имаме проектна готовност. През следващия мандат ще намерим финансови средства и за тях.

– Други приоритети?

– Съумяхме да ги подредим в началото на мандата, когато започна новият програмен период. Община Кирково беше от малкото общини, която спечели проекти за близо 6 млн. лева за смяна на водопроводната мрежа в две от най-големите населени места  – Чакаларово и Тихомир. Тези дни ремонтите започват. Разполагаме  с един от най-силните  екипи, който подготвя едни от най-добрите проекти. Ще продължим да работим за подобряване на инфраструктурата на всички населени места в общината, но като основни приоритети ще бъдат развитието на  туризма, образованието и социалната сфера.

– Само в тези села ли има проблеми с водоснабдяването?

– Водоснабдяването не е само проблем на община Кирково. Без да преувеличавам, смятам, че става глобален проблем. Недопустимо е в 21-ви век да караш вода с цистерни в някои махали. Ето това, вече изпитвам неудобство да го кажа, не са много, но го правим през летните месеци. В няколко населени места вътрешната водопроводна мрежа е изключително захабена. Поели сме ангажимент през 2020 г. да я подменим. В някои села има дебит, но заради огромни течове водата не достига. Радостното е, че хората, живеещи в селата, се увеличават. Изселили се преди години се завръщат, обновяват къщите си и търсенето и потреблението на вода се увелича. През тази година намерихме няколко допълнителни извора и ги вкарахме във водоснабдителните шахти и капацитетът от вода се увеличи. В момента правим проучвания за допълнителни сондажи в някои села, в които има недостиг на вода. Поемам ангажимента в края на следващия мандат да няма село, което да се оплаква от недостиг на вода. Има и нещо дразнещо – в населени места, където ВиК е оператор, дружеството не се намесва и всичко остава на гърба на общината, не инвестира достатъчно за подобряване на водоснабдяването. Това не го казвам като оплакване, а е факт. Може би това са възможностите на ВиК и това прави.

– Община Кирково е бедна на ресурси. Но има минерална вода. Не дойде ли време да печели от нея?

– Не искам да говоря конкретно за минералната вода, не че съм суеверен, но за всичко, което обявявах предварително, че има някакъв интерес, в крайна сметка или не се случваше или се бави. Затова ще замълча. Само ще подскажа, че има интерес от руски инвеститори за проучване, обследване и разработване на минералната вода. Трябва да се възползваме и от близостта ни до Бяло море. На този етап това може да помогне за по-ускореното развитие на Кирково.

– Община Кирково се слави с тютюна. Защо отписвате земеделието?

– Количеството тютюн, което се произвежда сега в общината, можем да го сравним с количеството, което преди двадесет-двадесет и пет години се произвеждаше в едно средно голямо село. Много се притеснявам да няма отлив и от производството на зеленчуци. Идеята за създаване на предприятия за преработка на зеленчуци не е зачеркната. Интересът не е загубен. В момента трима инвеститори  правят проучвания. Оптимист съм, че ще дойде този ден, в който ще имаме преработвателно предприятие. Надявам се да бъде скоро. Правим  всичко възможно да улесним, според законите на страната, желаещите да инвестират на територията на общината. Не е нужно и задължително  предприятието да бъде на територията на Кирково. Може да бъде общо за Кърджалийска област. Това ще даде сигурност и смелост на всички производители на зеленчуци. Но хората трябва да разберат, че е необходимо не само полско производство, а и оранжерийно, както и отглеждането на различни зеленчукови  култури, за да може предприятието да работи през всички сезони. Може би някои ще ме  упрекнат –  хората нямат пари, а им говоря за оранжерии. Има достатъчно програми. Мои познати, които кандидатстваха, вече направиха първите оранжерии. Най-добрата инвестиция, която може истинският земеделски производител да направи, е в био производството. Търсенето на сушени плодове, био зеленчуци и био плодове в скандинавските  държави е неограничено. Може би трябва управници като нас да се ангажират, да покажат какво и как  става, за да съберат смелост останалите земеделски производители.

– Готов ли сте да дадете личен пример?

– Винаги. Имам около 15 декара овощна градина, от тях шест декара круши, по няколко декара праскови, череши и ябълки, както и три декара десертно лозе. Всички знаят, че Шинаси не дава на никой да пипа при оформянето и отглеждането на градината и резитбата. Не съм се възползвал от никакви програми. Всяка година засаждах по стотина дръвчета. С нетърпение чакам да дойде някоя свободна събота и неделя, за да релаксирам в градината си. Покрай мен се запалиха и мои познати. Помагам им за резитбата. Наистина няма да бъда популист, няма да бъда и артист, ако заявя, че идеята ми беше да покажа, че се случват и неща извън тютюна и зеленчуците. Но за да бъде производството на плодове икономически изгодно, площите с овошки трябва да бъдат малко повече.

– Как вървят нещата в образователната инфраструктура?

– За съжаление, ние сме единствената община в региона, в която няма нито едно санирано училище. Причината не е защото нямаме готовност. Напротив и за трите средни училища на територията на общината имаме готови проекти. Проблемът е, че те не попаднаха в предварителния приоритетен списък на Министерството на земеделието, където се прави рамкирането. Сигурен съм, че през този период ще получим добра оценка и сградите на тези училища ще бъдат санирани. Очаквам в най-скоро време финансиране за средно училище „Отец Паисий“ в Кирково, а веднага след това и за другите две средни училища.

– От много хора, които посещават за първи път Кирково, съм чувал да казват, че са изненадани от видяното. Какво стана с идеята Кирково да бъде обявен за град?

– Първо трябва да си отговорим на въпроса – какво искаме – град от селски тип или село от градски тип. Това го казвам като шега. Да, има такава идея, има и такова очакване от хората. Не сме се отказали. Петте населени места, които са в близост до Кирково, просто трябва да станат квартали на Кирково. Не крия, водил съм разговори с президента Румен Радев. Той пое ангажимент да посети Кирково. Не искам аз и моят екип сами да решаваме въпроса. Имаме намерение да направим референдум, населението да каже какво иска. Трябва да си отговорим на въпроса – какво губим и какво печелим, ако Кирково стане град. След това  можем да поемем някакъв ангажимент.

– Какво спечелихте и какво загубихте в личен план от кметуването Ви?

– Един кмет няма право да се оплаква. Ако толкова е лош този пост – защо има толкова кандидати? Не вярвайте на кметовете, които се оплакват, че е много трудно. Няма лесна работа, както казват хората. Да си кмет и да управляваш една община е много отговорно, а трудно е в този смисъл, че ти отнема изключително ценно време от личния ти живот и остава много малко време за семейството. Но това не го казвам като оплакване. Ние сме се кандидатирали, говоря за всички кметове, с ясната визия, че това е голяма отговорност. Когато си искрен и имаш смелостта да застанеш пред хората без лъжи, когато си отговорен и поемаш ангажименти, които можеш да изпълниш, нямаш никакви проблеми, преодоляваш препятствията в работата си по възможно най-лесния начин. Когато имаш добър екип и добри съветници, не говоря само за общински съветници, а и за  експерти и специалисти в различни сфери, както и приятели, нещата се случват. Никога не съм се съмнявал в експертното ниво на специалистите си, както и на даден служител, че по някакъв начин може да ме подведе. Когато имаш доверие както на избирателите, така и на екипа си, нещата се случват. Аз съм последният човек, на който може да му се каже – това не ми е бащиния. Встъпвайки в длъжност през 2015 година,  още в първия работен ден думите ми към целия екип бяха – идвам с ясното съзнание, че това не ми е бащиния, това не е мое наследство, след четири години може да не съм аз на това място, а друг.

– До изборите на 27 октомври остават броени дни. Искате ли непременно да кажете нещо на избирателите?

– Това, което е трябвало да се каже, сме го казвали и показвали всеки ден през тези четири години. Единственото, което искам да им кажа, е да ни повярват отново, че няма да бъдат излъгани, както не бяха излъгани през изминалия мандат, и да направят своя избор със сърце и по съвест. С общите ни идеи и нашия потенциал, с опита, който натрупахме, с волята, амбицията и увереността, с които сме заредени, ще направим заедно най-доброто за община Кирково.

Интервюто взе: Валери КОВАЧЕВ

1 отговор

  1. Cemal Bekir каза:

    Samo napred Şinasi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache