Боян Чуков: Трябва да имаме добросъседски отношения с Турция, но не с цената на националния интерес В случаи на конфликти като този в Сирия всяка европейска държава действа според своите интереси, отбеляза той

България трябва да поддържа добросъседски отношения с Турция, но не с цената на националния си интерес. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Боян Чуков, външнополитически съветник в две правителства, анализатор и експерт по международна сигурност във връзка с отношението на страната ни към конфликта в Сирия.

„В този план нашата външна политика не може да бъде еквивалентна на тази, която водят държавите от Западна Европа. Категорично ние трябва да поддържаме добросъседски отношения с Турция, не, разбира се, да излизаме извън общоприетите рамки, които ни налага ЕС. Но, както виждаме, в редица такива конфликтни ситуации няма външна политика на ЕС, която да е униформена за всички страни, а напротив – всяка една държава, в зависимост от своите национални интереси, си извършва тази фина настройка, която България трябва винаги да я прави, предвид Турция като наш съсед“, обясни той.

Боян Чуков каза още, че Турция е страна с огромен демографски и икономически потенциал. България има полза единствено от добри отношения с нея, независимо кой я управлява, добави експертът по международна сигурност.

Домакинството на среща по процеса Акаба през 2020 е успех на българската дипломация и можем за извлечем ползи, въпросът е как ще отиграем тази възможност, отбеляза Боян Чуков.

Според него динамизиринето на двустранните отношения между България и Йордания, предвид фигурата на йорданския крал, е от изключително значение. Българското домакинство ще даде възможност за присъствието в София както на участници на експертно ниво, така и лидерите на някои външнополитически ведомства, обясни той.

Боян Чуков припомни, че процесът Акаба е инициатива на краля на Йордания Абдулла II от 2015 година, която все още не е толкова известна както в България, така и в Европа.

„Процесът носи името на един от най-интересните градове в Йордания и кралят от доста години се опитва да го превърне в свой икономически център, тъй като това е пристанището, което излиза на Червено море и където се оказва, че може да се развива търговия. Един процес, носещ името на града, го популяризира и като град в цяла Европа“, обясни експертът.

„Що се касае за задачата, която си поставя процесът, засега са били две темите – на базата на борбата срещу тероризма, радикализма и координиране съответно на структурите, които се борят срещу тези негативни явления. Процесът Акаба не се спира само на участието на въоръжените сили в борбата срещу тероризма. Там се говори за работа и на останалите силови структури“, обясни той. Боян Чуков уточни, че извън Йордания срещи по Процеса Акаба са се провеждали в Албания и Холандия. Техните теми са били Западните Балкани и Западна Африка, добави Боян Чуков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache