Кърджали се поклони пред паметта на героите, загинали за свободата на града В знак на признателност пред Паметника на Освободителите в Градската градина бяха поднесени десетки цветя и венци

Днес се навършват  107 години от освобождението на Кърджали.  С 21 октомври  1912 година стават осъществими мечтите и стремежите на всички нас в посока да изграждаме онзи стабилен мост от миналото към бъдещето. На този празничен ден ние сме изправени пред два от най-значимите символи на нашия град- Паметникът на Освободителите и пеещият градски часовник, изтъкна в словото си временно изпълняващият длъжността кмет на община Кърджали инж. Катя Митовска на  тържествения ритуал по случай 21 октомври – Деня на Кърджали пред паметника на Освободителите в Градската градина.

През 1939 година местната власт в Кърджали взема решение и обявява 21 октомври за празник на града. На 28 май същата година тържествено е открит паметникът на освободителите на мястото, където са погребани загиналите при боевете за Кърджали военнослужещи и доброволци и където преди това е имало малък параклис. Независимо от превратностите на времето паметникът е бил и остава символ на нашия град. В 6 часа  на 3 март 1978 г.в Кърджали се събужда, огласен от звуците, идващи от градския часовник – новият символ на града, дело на местният радиоконструктор -любител Павел Павлов, извършил техническото изпълнение, уточни инж. Катя Митовска. Тя честити  празника на всички жители и гости  и им  пожела здраве, висок дух, красиви делници и празници. И нека да помним миналото, за да можем да градим успешно и мъдро бъдещето, да сме добронамерени и човеколюбив, да се радваме на децата си и да почитаме родителите си, да вярваме в себе си и уверено да вървим напред, заяви временно изпълняващия длъжността кмет на общината.

Официални гости на празника на Кърджали бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народният  представител Адлен Шевкед, временно изпълняващият длъжността областен управител Севда Камбурова, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, омбудсманът на община Кърджали Расим Муса и директорът на Областната дирекция на МВР Атанас Илков, енорийският свещеник отец Петър и заместник-районният мюфтия Хаджи Насуф Насуф, гости от страната и почетни граждани.

Цветя и венци и цветя в знак на признателност пред героите, оставали костите на родопска земя за свободата на Кърджали поднесоха Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, временно изпълняващ длъжността кмет на община Кърджали инж. Катя Митовска, лидерът на ДПС и народен представител от Кърджали Мустафа Карадайъ, евродепутатите от ЕНП-ГЕРБ, изпълняващият длъжността областен управител Севда Камбурова, Общинският съвет в Кърджали,  Омбудсманът на община Кърджали Расим Муса, Областната дирекция на МВР, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, кандидатите за кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис от ДПС, Никола Чанев от ГЕРБ, Милко Багдасаров от БСП, Радослав Милев от Демократична България и Иван Коларов от СДС, както и много политически партии, учебни заведения, културни и други институции.

С едноминутно мълчание на колене гражданите почетоха паметта на героите, освободили Кърджали.

На почетен караул пред Паметника на Освободителите застанаха знаменните групи на всички учебни заведения от община Кърджали.

По повод празника на Кърджали поздравителни адреси бяха получени от президента на Република България Румен Радев, Националното сдружение на общините в Република България, Асоциацията на българските градове и региони и от други институции.

Празничната програма в Градската градина продължи с участието на колективите от Центъра за култура и младежки дейности.

Валери КОВАЧЕВ

Снимки:Денис ДЕЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache