Ловци в Родопите: Мечките са повече от глиганите Виждаме ги навсякъде, появяват се както от храсти, сред дървета, така и по пътищата

Имаме усещането, че мечките в Родопите вече са повече от глиганите. Виждаме ги навсякъде, появяват се както от храсти, сред дървета, така и по пътищата. Това разказват авджии от Смолянско след старта на новия ловен сезон.

Никой обаче не смее дори да насочи пушка към едрите зверове, тъй като има забрана да бъдат ловуване. Глобите за отстреляна мечка са огромни, а Законът предвижда дори затвор за провинили се. Кафявата мечка е защитен вид в цяла Европа. Популацията им в България, и главно в Родопите, е една от най-големите на Стария континент.

Две мечки бяха отстреляни през последните месеци след разрешително от екоминистерството. Причините бяха в зачестилите нападения над добитък и кошари. Всяка доказана щета от мечки пък се заплаща от екоминистерството заради защитения статут на вида.

Авджиите в региона обаче са категорични, че популацията на мечките добива застрашителни размери. „При всеки излет ги срещаме. Дори изскачат на пътя, пред автомобилите. Стигат до селата. Имаме усещането, че вече са повече дори от дивите прасета“, посочиха авджии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache