Превъртаме стрелките назад на 27 октомври В неделя ще спим един час повече, но как да се настроим психически за зимния сезон

В последната събота срещу неделя на октомври и тази година ще се върнем към зимното часово време.
В нощта преди изборите за местна власт у нас, в 04:00 часа на 27 октомври, официално преминаваме към астрономическото време за нашия часови пояс и превъртаме стрелките с час назад.
Въртенето на стрелките есен и пролет би трябвало да приключи веднъж завинаги през 2021 година. За това се споразумяха в Европарламента тази година, след като така и не се стигна до окончателно синхронизиране на различните позиции на страните-членки по този въпрос.

Режимът на учениците се нарушава

Превъртим ли стрелките на часовника с един час назад, това значи, че в неделя ще спим 1 час повече!

Промяната се прави от години, за да използваме по-пълноценно светлата част на деня, да се намалят пътните инциденти и да пестим енергията, необходима за осветление. Но всъщност това, което се случва със сигурност е, че денят става къс и без да съзнаваме влизаме в сезона на мрачните настроения и депресиите.

А промяната на режима на децата и учениците, която се налага от само себе си, разбалансира малките повече и от нас.

Единствено бебета не страдат

Промяната не им оказва никакво влияние , тъй като вътрешният им часовник се включва едва след шестия месец.
До тази възраст така наречените циркадни ритми (цикъл от приблизително 24 часа) не работят.

Всяка година по същото време учени и лекари обясняват как превъртането на часовниците с един час назад в последната неделя на октомври стресира организма, защото обърква биологичния ни часовник. В медицината даже вече има термин за подобно състояние – десинхроноза (разминаване между биологичния и механичния часовник).

Установено е, че са ни нужни поне две седмици, за да свикнем с промяната и да преборим умората, сънливостта, да си възвърнем концентрацията и усмивките. Как да го постигнем?

Планът е прост: отсега да започнем да напасваме обичайния си ритъм на живот към промяната. Постепенно да започнем да си лягаме малко по-рано и да си осигуряваме повече време за сън, за да не бъде преходът рязък, да опитваме да ядем по-витаминозна храна, да се занимаваме повече с любимите неща, които ви носят спокойствие и радост.

И да не пропускаме нито един шанс да си набавяме така необходимия витамин D, улавяйки всеки възможен слънчев лъч с разходки на открито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache