Георги Димов: Ердоган е принуден да се скрие под крилото на Путин В Сочи руският президент ще иска Анкара да се примири и договори с официален Дамаск, анализира той

Турският президент Реджеп Ердоган е принуден да се скрие под крилото на Путин, анализира в интервю за „Фокус“ Георги Димов, бивш консул на България в Одрин.

Остава впечатлението, че администрацията на Тръмп размахва пръст на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и очевидно той сега е принуден да се скрие под крилото на Путин, казва той за „Фокус“ във връзка със срещата на турския президент Реджеп Ердоган с руския президент Владимир Путин в Сочи.

Визитата и разговорите са в контекста на военната операция на турската армия в Северна Сирия. Той посочи, че сред ярките доказателства за това е, че няма да има посещение на Ердоган в САЩ на 13 ноември, каквото беше оповестено. „Също така искам да напомня, че Ердоган не издържа и нямаше куража да се откаже и бойкотира срещата с вицепрезидента Майк Пенс и Майк Помпео в Анкара и тя вся пак се състоя на 17 октомври“, посочи още Георги Димов.

На срещата в Сочи Владимир Путин ще иска Анкара да се примири и договори с официалните власти в Дамаск, твърди още Георги Димов. Той посочи, че желанието на Путин е да не се получи военен сблъсък.

„Той няма да го позволи. Ние тук си говорим нещата, но там на терен, когато има войски на две или три държави, нещата са много опасни. Там дрънка оръжие. И това ще бъде посредническата мисия на Путин. Разбира се ще бъдат дадени известни гаранции. Ние и сега го наблюдаваме като международна официална реакция, включително и в Съвета за сигурност на ООН, въпреки всичко аз досега не съм чул Москва да се обяви категорично против турската инвазия в района. И всъщност това ще бъде и пазарлъкът според мен“, посочи още Димов.

Заплахите на Тръмп, че ще смачка турската икономика, не са само блъфове, казва още бившият консул на България в Одрин Георги Димов.

Той припомни случая с американския пастор Андрю Брансън, който беше арестуван през октомври 2016 г., след като властите в Турция го обвиниха във връзки със забранената Кюрдска работническа партия и гюленисткото движение. След време пасторът беше освободен от затвора по здравословни причини и поставен под домашен арест, а няколко седмици по-късно САЩ наложиха санкции на турските министри на правосъдието и вътрешните работи заради задържането му.

„Само ще припомня, че на 13 август миналата година, това беше и във връзка със задържания американски пастор Андрю Брансън, турската лира удари дъното и 1 долар вече струваше 7,5 турски лири. Така че това нещо го има в джоба на Тръмп“, посочи още Георги Димов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache