Къде пенсионните системи са най-добри?

Холандия и Дания имат най-добрите пенсионни системи в света, сочи глобално проучване, цитирано от Bloomberg.

Страните заемат двете най-горни места в индекса Melbourne Mercer Global Pensions Index, като получават оценка А за нивото на финансова сигурност, която се осигурява при пенсиониране. Австралия се класира на трето място с оценка B+, докато в топ 10 влизат още Финландия, Швеция, Норвегия, Сингапур, Нова Зеландия, Канада и Чили с оценка B.

Проучването сред 37 държави, което обхваща почти две трети от световното население, използва 40 показателя, за да прецени дали една пенсионна система води до подобряване на финансовото състояние на пенсионерите, дали е устойчива и дали съответното общество има доверие в нея.

Холандия отново зае първото място през 2019 г., като повечето служители са се възползвали от възможностите да имат доходи при пенсиониране на база на средното заплащане през целия им живот. Великобритания и САЩ са с рейтинг C+ съответно на 14 и 16-та позиция. Според доклада и двете държави могат да подобрят резултатите си чрез повишаване на минималната пенсия за пенсионери с ниски доходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache