Ловното в Кърджали разсели петдесет заека в четири дружини Опреснява кръвта на местната популация, целта е увеличаване на запасите

 

Ловно-рибарското сдружение в Кърджали разсели петдесет диви заека. Първите десет бяха пуснати през миналия месец в ловните полета на дружина Пчеларово. Преди няколко дни двадесет бяха разселени  от дружина Боровица, и по десет в дружините Мост и Комунига.

Една част от дългоухите животинки  са шестдесетдневни, друга деветдесетдневни, а трета по-възрастни. Отгледани са от софийската фирма „Сокол –БЛРС” в стопанствата „Златна панега” в Луковит и „Дъбника” във Враца.

Специалистът по лова към сдружението Господин Калоянов се надява повечето да оцелеят. Разселват  ги на места, които са очистени от хищници и има добри условия за развитието им. Целта е опресняване кръвта на местната популация от зайци и увеличаване на запасите.

Това е първо разселване на диви зайци на територията на кърджалийското сдружение, отгледани в  стопанства. Сдружението има опит в разселването на диви зайци. През февруари 2010 г. докара 104  от Румъния. Още на следващата година  популацията от див заек в района се увеличи.

Валери КОВАЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache