Майстор-гайдар от Смолян: Търсенето на родопски каба гайди се увеличава След изпълнение на гайдарче в реалити шоу настъпи бум в търсенето на детски гайди

Търсенето на родопски каба гайди се увеличава през последните години, а след впечатляващото изпълнение на момче гайдар в реалити формат настъпи бум на търсене на детски гайди. Това споделя Христо Топчиев, майстор на гайди от Смолян.
Той споделя, че получава поръчки за направа на емблематичния за Родопите музикален инструмент от цялата страна, както и от българи зад граница. Няколко от измайсторените от него през годината гайди са отпътували отвъд океана по поръчка на българи в Америка. Гайдари от Смолян продължават родопската традиция и дори са създали „101 каба гайди – Ню Йорк“. „Увеличават се и поръчките за изпращане на гайди към Германия“, уточнява Топчиев.
Негови инструменти са пътували предишни години за купувачи и в Китай. Майсторът е изработил над 100 родопски гайди през 2018 г.,  а през тази година поръчките също не спират. Цената на един инструмент варира от 250 до 400 лв. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache