И Багдасаров, и Йоанакис са истински радетели на българското слово Те осигуряват учебници за студентите в университета в Комотини, Гърция

Като стари приятели се срещнаха днес, 23 октомври, в Кърджали Милко Багдасаров и д-р Илиас Йоанакис от Гърция. Отрасли заедно в един и същи пловдивски квартал като деца те добре се познавали. Но голямото им приятелство започва покрай техния добър общ приятел покойният Димчо Михалевски. Тримата са работили върху редица общи проекти през годините, включително и този за прохода „Маказа“ когато д-р Илиас Йоанакис бе кмет на Мароня и са ги реализирали успешно.

Д-р Илиас Йоанакис сега е директор на Средното музикално училище в град Комотини. Той е и хоноруван преподавател по Българска история и изкуство в деканата по „История, етнология и култура на черноморския регион“ при университета „Демокрит“ в Комотини. Бивш кмет е на община Сапес – Мароня в периода 2011-2014 г.

Роден и отрасъл в България,той владее български език като роден. Завършва у нас средното си и висшето си музикално образование. Има стабилни връзки – и в професионален, и в личен план в нашата страна и е един от мостовете между България и Гърция, между Кърджали и Комотини.

Сега Милко Багдасаров посредничи за осигуряване на учебници по български език за студентите от университета в Комотини.

„Темата с владеенето на български език е особено важна за нас, защото определено се превръща в Проблем №1 за образованието в последните години в цялата кърджалийска област. – каза Багдасаров пред репортер на вестника  – Тя ненапразно е изведена като приоритет в моята програма като кандидат-кмет за община Кърджали.

Българският език е основата, върху която изграждаме своите знания по математика, история, география, физика, химия, биология и т. н., за да бъдем добре образовани и конкурентноспособни. Задължение е на всеки да работи в посока за овладяване на българския език чрез осигуряване на подходящи условия и среда за това“, каза Милко Багдасаров пред своя колега от южната ни съседка.

Като радетел на българския език, гостът  се съгласи с твърдението на Багдасаров и заяви, че в тази кауза той му дава своята безгранична подкрепа. Двамата радетели на родното слово не пропуснаха да плануват и да обсъдят идеи за 6 образователни проекта, свързани най-вече с висшето образование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache