Евродепутатите призовават за санкции срещу Турция В гласувана днес резолюция се осъжда категорично едностранната турска военна интервенция в Североизточна Сирия

В гласувана днес резолюция Европейският парламент осъжда категорично едностранната турска военна интервенция в Североизточна Сирия и призовава Турция да изтегли всичките си военни сили от териториите на Сирия.

Отправя се предупреждение, че турската намеса в Североизточна Сирия представлява сериозно нарушение на международното право, като подкопава стабилността и сигурността в региона като цяло. Направена е констатацията, че от началото на турската офанзива най-малко 300 000 души са били принудени да напуснат домовете си. Евродепутатите настояват за установяването на зона за сигурност в Северна Сирия под ръководството на ООН.

Категорично се отхвърлят турските планове за установяването на „така наречената зона на безопасност“ по североизточната граница на Сирия. Изразява се загриженост, че споразумението между САЩ и Турция за временно прекратяване на огъня може да узакони турската окупация на „безопасната зона“.

ЕП изразява своята солидарност с кюрдския народ, като подчертава ключовата роля на кюрдските въоръжени сили и особено тази на жените, в борбата срещу ИДИЛ. Евродепутатите са изключително обезпокоени от сведенията за стотиците избягали затворници от ИДИЛ от лагерите в Северна Сирия в разгара на турската офанзива, което увеличава риска от възраждане на терористичната групировка.Според резолюцията абсолютно неприемливо е президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган да превръща въпроса с бежанците в оръжие и да го използва за „изнудване на ЕС“.

Европейският парламент Съвета на ЕС да въведе пакет от целеви санкции и визови забрани за турски длъжностни лица, отговорни за нарушения на правата на човека, както и да обмисли приемането на целенасочени икономически мерки срещу Турция. Евродепутатите също предлагат да се разгледа суспендирането на търговските преференции по споразумението за селскостопански продукти и, като крайна мярка, суспендирането на митническия съюз между ЕС и Турция.

1 отговор

  1. GOST каза:

    AMUDJATA KAZVA. VSEKI MOMENT MOJE BEJANZITE SVOBODNO DA ZAMINAVAT V EVROPA. TOVA E MNOGO OPASNO. TOVA SA 4 miliona bejanzi. NEMOGA DA SI PREDSTAVYAM . KAK STE SE OPRAVYAT .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache