Халибрям Халил, досегашен кмет на Божурци: Давам щафетата с достойнство С гордост и чиста съвест публично застана зад кандидатурата на Ембие Мурадова като нов кмет на селото

Лесно е да се каже. Цели  36 най-плодотворни години дадени на обществото. Така може да се обобщи дейността на Халибрям Халил от село Божурци в община Черноочене. Роден на 14 февруари 1954 г.,  след като влезе в пенсионна възраст, той достойно даде възможност на Ембие Мурадова да поеме щафетата, като кмет на кметство Божурци. С гордост и чиста съвест публично застана зад нейната кандидатура.

Благодаря на всички, които през годините гласуваха доверие, заявява Халибрям Халил. Доайенът направи своята равносметка като подчерта, че няма как човек да надскочи себе си без подкрепата и без куража, които идват от хората.

С честен труд е изкарвал прехраната си и е избучил децата си. Дойдох с празни ръце и отивам с празни ръце, но с много опит, казва той.

Кариерата на бай Халибрям в администрацията започва през януари 1984 г. в тогавашното кметство Железник. 10 месеца по късно подобно на мнозина Халибрям Халил изживял с болка т. нар „Възродителен процес“ от 1984 до 1989 г.

От 1990 до 2015 г. цели 25 години е секретар в кметство Свободиново. През тези години ежедневно изминава около 15 км от родното му село Божурци до работното му място в Свободиново. В повечето случаи пеша, казва Халибрям Халил.

Не ми тежат тези години, защото от 1971 г. до 1980 г. бях вратар и защитник в местния отбор „Искра“ в Черноочене. От там имам тренинг, казва той. Един от трите ми деца Неджатин /Джайчи/, който е защитник в същия отбор, е наследил моето хоби, казва Халибрям Халил.

След промени  в Изборния кодекс от 2015 г. селата с население над 100 души се оформят в кметства. Така е и със село Божурци, където за пръв път избират своя местен управник. Съседите на Халибрям Халил, без да се колебаят го избират. И за един мандат става кмет на кметство Божурци.

През тези 36 години в селата Железник и Свободиново съм сменил 5 кметове на кметства и 5 кметове на Община Черноочене, прави равносметка бай Халибрям. И ето, че дойде време и аз да предам щафетата, казва развълнувано той. И заръчва на младите да обичат родния край и хората…

Ръководството на Община Черноочене благодари на досегашния кмет на село Божурци Халибрям Халил за дългогодишната му дейност.

Бай Халибрям знае, че приятелите са като звездите. Hе можеш да ги виждаш през цялото време, но ти знаеш, че те са там. Истинските приятели са като слънцето, единствени.

Колегите и приятелите на Халибрям Халил пожелаха през целия му живот здравето, мира, щастието, успехите и многото хубави екстри да не са само с него, а негови.

Исмет ИСМАИЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache