Ученици и учители от „Славейков“ се включиха в кампания против тютюнопушенето Инициативата е на РЗИ-Кърджали и Окръжен съвет по наркотични вещества

Ученици и учители – пушачи, от СУ „П.Р.Славейков“ се изследваха за съдържанието на въглероден оксид в белите дробове и карбоксихемоглубин в кръвта. Кампанията се провежда във връзка с Международния ден за борба с тютюнопушенето и раковите заболявания и се организира от Регионална здравна инспекция – Кърджали и местният Окръжния съвет по наркотични вещества.

Въглеродният оксид е токсичен газ, който влиза в състава на тютюневия дим. Чрез дишането, той се поема в организма и достига до кръвообращението, където нарушава газообмена в белите дробове. Въглеродният оксид има свойството да се свързва с хемоглобина, измествайки кислорода, и образува карбоксихемоглобин.
Самият карбоксихемоглобин е с много стабилна структура и отделянето на въглеродния диоксид от тялото става изключително бавно. Резултатът от тези процеси е намалената доставка на кислород към тъканите, причинявайки хипоксия (намалено съдържание на кислород в тъканите). На второ място, той затруднява и структурите в клетките, които обработват кислорода, задълбочавайки още повече състоянието.

Във връзка с кампанията, в обедните часове експерти от двете институции посетиха учебното заведение и призоваха тези, които желаят да са информирани за съдържанието на тези две вредни вещества в техния организъм, да се изследват. Самото изследване става на място, чрез апарат „Smoker lyzer“, който в момента отчита данните. Той е осигурен от Министерство на здравеопазването.

„С това искаме да ориентираме пушачите за тяхното състояние и да ги мотивираме да се замислят и да откажат цигарите. Също искаме да отправим призив към тях поне за един ден да откажат цигарите, а защо не и за повече, и да се замислят за своето здраве. Днес тук наша целева група са преподаватели и ученици, които имат възможност да се изследват. Ако показателите им не са добри и искат да откажат цигарите, могат да посетят Кабинета за преодоляване на тютюневата зависимост към РЗИ“, коментира за „Нов живот“ експертът от Здравната инспекция Ренета Велкова.

Тези, които се престрашиха и се изследваха в днешната кампания, получиха като награда ябълка от организаторите. Непушачите пък с удоволствие написаха послание-призив за отказ от тютюнопушенето до своите колеги и съученици, които са любители на този вреден навик. За всички имаше информационни дипляни и брошури, указващи за вредата от тютюнопушенето.

Днешният ден се отбелязва за първи път през 1971 г. в САЩ, където един гражданин призовава своите познати и съседи, които са пушачи, да откажат поне за един ден цигарите, а с икономисаната сума, която са събрали, са основали фонд към местното училище. Тази идея се е харесала и среща подкрепата с Американската асоциация за борба с рака- Вече повече от 30 години се провежда в Америка и повече от 10 години в България.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache