Започна беритбата на шафрана В района на Кърджали се очаква двойно по-висок ръст на производството

Започна беритбата на шафрановия минзухар, от който се прави най-скъпата подправка в света. Растението цъфти сега и стотици декари земя са обагрени в синьо. При добро време прибирането на реколтата продължава до края на ноември.

В района на Кърджали, където преди години бяха засети първите в страната количества с шафранов минзухар, се очаква двойно по-висок ръст на производството. Увеличени са и площите с тази култура. Интерес към нея има вече и в райони, известни с традиционния тютюн.

В началото производителите в региона са били 15, сега техният брой е 45.

„Едно семейство, което преди се е занимавало с 4-5 декара тютюн, е изкарвал по 8000 – 10 000 лева. Същото семейство, ако има 1 декар засят шафран, ще има същите приходи. Работата за шафрана е един месец, докато за тютюна е от март от края на декември“, обясни пред БНР Хасан Тахиров, който е производител и председател на Националната асоциация за производство на шафран. По думите му търсенето на шафран на световния пазар е много голямо.

„Тази година сключихме договор с Китай – за готовия продукт, за шафранови луковици, за чайове“, съобщи Тахиров.

Амбицията е до края на годината България да има над 100 свои продукта от шафранов минзухар. У нас вече се произвеждат чай, бисквити и напитки.

Според резултатите от дадените в международни лаборатории проби произведеният у нас шафран е с най-високо качество.

1 отговор

  1. Анонимен каза:

    Не съм чул от нито един производител да е реалезирал продукцията си,всеки който е закупил луковици пита изкупувате ли шафран и няма никакъв отговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache