Светлина, цвят и структура в изложбата на Павлина Копано в Керимовата къща Платната ѝ ще могат да се видят до 10 декември

В Керимовата къща се събраха майстори на четката, любители на изобразителното изкуство и представители на медиите, за да дадат старт на изложбата „Светлина, цвят, структура“, чийто автор е художничката от Истанбул Павлина Копано.

Официален гост на културното събитие бе областният управител Никола Чанев.

В кратко слово галеристката Пенка Атанасова представи авторката и разказа за нея и творческия ѝ път.

Това, което показваме тук на първи етаж в Керимовата къща са 31 живописни творби върху платно и хартия, колажна техника, акрилна техника, смесени техники. Темите са: „Усещане за лекота“, „Огнено море“, композиции, нефигурални композиции, които не загатват образи, а ни провокират и разказват за пространството и времето, за цветовете, с които тя разговаря и разкрива вътрешния си свят“, каза Пенка Атанасова.

Приветствие поднесе и областния управител Никола Чанев. Той пожела на всички да бъдат докоснати от тези картини така, както е бил докоснат самият той. Изрази също надежда, че гостенката отново ще посети Кърджали и ще покаже отново своите творби.

Щастлива съм, че съм във вашия град. Усещам един изключително топъл прием. Радвам се да видя едни толкова заинтересовани хора от изложбата, още повече, че не съм автор, който да е познат в Кърджали. Ще бъда щастлива ако тези картини докоснат по някакъв начин всеки от вас“, сподели самата Павлина Копано.

Картините са много въздействащи и силни като цвят, като контраст. Неслучайно и мотото на изложбата „Светлина, структура, цвят“. Го само по себе си показва, че Павлина Копано разсъждава чрез боите и материалите и оставя те да въздействат. Картините са напълно абстрактни, в същото време създават усещане за конкретна природа. Зрителят също може да продължи нейните разсъждения в себе си. И тази провокация е интересна, защото всеки може да продължи според своето усещане за пейзажа и за натурата. Използва хартия, която създава една по-релефна структура и платното оживява“, подчерта художникът Хари Атанасов.

Стана ясно, че художничката показва картини от последният й творчески период, рисувани в продължение на около 10 години. Авторката работи предимно с ръчно изработен хартиен материал, който, според нея, е с безкрайни възможности за алтернативен художествен изказ и невероятно богатство от релефни, структурни и цветови комбинации. За това е избрала мото на изложбата да е „Светлина, цвят и структура“.

Художничката Павлина Копано – Боботанова е родена праз 1969 г. в град Димитровград. През 1992 година завършва Великотърновския Университет “Св. Св. Кирил и Методий”, специалност графика. От 2008 г. насам тя живее и работи в Истанбул, Турция. През 1994 год. художничката открива първата си самостоятелна изложба в родния Димитровград. До днес тя е представена с още 13 самостоятелни изложби в България и Турция. Едновременно участва в много общи изложби в България,Турция, Англия, Германия, Испания, Южна Корея, Русия, Македония, Сърбия. Нейни торби са притежание на ГХГ Димитровград, Стара Загора и много частни колекции в България, Холандия, Англия, Белгия, Гърция, Македония, Тайланд, Южна Корея и Турция. Художничката е носител на наградата за принос към културата на Община Димитровград за 2014.

Картините ѝ ще останат изложени в Керимовата къща до 10 декември.

Текст и снимки: Божидара АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Нов Живот is Stephen Fry proof thanks to caching by WP Super Cache